Niekdajšia IS sexotrokyňa má ešte v maternici mŕtvy plod

29.06.2019 23:34

Jezidka Zeynab B. má len 19 rokov, ale vo svojom živote musela prežiť toľko hrôzy, strachov a násilnosti, ako len málo žien počas celého života. Keď mala 13 rokov, tak ich dedinu v Iraku, kde žili prevažne príslušníci jezidského náboženstva, prepadli IS bojovníci. Všetkých jezidských mužov povraždili a jezidské dievčatá a mladé ženy vzali so sebou. Najmladšie a najkrajšie z nich si ponechali pre seba ako sexotrokyne, ostatne predali ako pracovné sily.

Zeynab musela byť ako sexotrokyňa počas svojho šesťročného zajatia k dispozícii dvadsiatim mužom. S jedným zo svojich trýzniteľov otehotnela. Chcela bezpodmienečne potratiť, lebo si nevedela predstaviť byť matkou dieťaťa, ktoré bolo počaté pri akte znásilnenia – takým bol pre ňu každý sexuálny akt počas jej zajatia.

Napokon plod zomrel v jej maternici. Mŕtvy plod ešte stále nosí vo svojom tele, lebo nemala prístup k potrebnému lekárskemu zaopatreniu.

Pred nejakým časom sa s ustupujúcimi IS bojovníkmi – ktorých prenasledovala sýrska armáda - dostala do sýrskeho Baghouzu, posledného útočisťa IS.

Pred dvoma mesiacmi sa jej odtiaľ podaril útek a našla cestu do utečeneckého tábora, kde bolo viacero žien s podobným osudom. Až tam odhodila zo seba nenávidenú burku, čo bol prvý krok k tomu, aby začala prekonávať ťažkú traumu.