Niekdajší „miláčik“ kancelárky N. Röttgen CDU ju ostro kritizuje. Dokonca i v USA!

05.11.2019 23:24

Norbert Röttgen bol ešte pred niekoľkými rokmi ako minister v kabinete Merkel jej veľkým obľúbencom. A aj on mal v tom čase vždy len slová chvály pre kancelárku. Časy sa však zmenili a teraz ide Röttgen do neúprosnej konfrontácie s ňou. Kancelárke vyčíta pasivitu a nečinnosť  a najmä to, že nerobí vôbec žiadnu európsku politiku.

Röttgen ako expert pre zahraničnú politiku – je predsedom zahraničného výboru Bundestagu – kritizuje veľmi aj zahraničnú politiku nemeckej vlády a v New York Times hovorí dokonca o zrútení sa kompetencií vládnej koalície, ktorá pôsobí ako keby z nej vyprchala akákoľvek pracovná energia.

V jednom politickom vysielaní ZDF v nedeľu večer kritizoval, že vládna koalícia v podstate sa už nestará o nič iné, len o to, aby ostala pri moci. Ďalej zdôraznil to, že Berlín nerieši problémy, ktoré občanov znepokojujú. 

Norbert Röttgen povedal pre New York Times aj ďalšie mimoriadne ostré slová na účet berlínskej koalície:

„Nemecko je v súčasnosti totálny výpadok. Nevidím, že by robilo nejakú rozumnú európsku politiku. Minister zahraničia je tiež výpadok. A kancelárka to všetko veľmi dobre vie, ale nerobí nič, aby sa to zmenilo.“

Röttgen ale nehovorí v podstate nič iné, ako už dávno pred ním to tvrdila AfD a bola za to vsetkými stranami v Bundestagu pranierovaná ako antidemokratická, populistická a extrémisticky pravicová.

Teraz výpovede AfD odrazu začína opakovať čoraz viac politikov CDU. Nikto ich ale preto nenazýva populistami a extrémistami.

Časy sú však už iné a menia sa ďalej a Merkel začína žať, čo tak veľmi dlho siala. Začínajú sa od nej odvracať už aj tí, ktorí ju dlho priam otrocky podporovali.