Nicaragua vyhostila z krajiny nemeckú EÚ-veľvyslankyňu Bettinu Muscheidt

30.09.2022 23:26

Minister zahraničia Nicaragui Denis Moncada ju v stredu pozval na svoje ministerstvo a v krátkom rozhovore jej oznámil, že sa stala neželanou osobou v krajine a že jej povolenie pobytu sa skončilo.

Moncada krátko po jej odchode z ministerstva informoval príslušný úrad EÚ v Bruseli, že ich veľvyslankyňa Muscheidt sa stala v Nicarague „persona non grata“ a musí krajinu opustiť.

Nicaragujská vláda odôvodnila svoj krok jej miešaním sa do vnútorných záležitostí krajiny a spochybňovaním jej národnej suverenity.

Ako oznámil spravodajský webový portál 100% Noticias, tak vládu v Manague veľmi nahnevalo nedávne vyjadrenie EÚ-veľvyslankyne Muscheidt v Ženeve pred OSN-Radou pre ľudské práva.

Tam vyhlásila, že Nicaragua nie je demokratickou krajinou a že je potrebné ju tam znova „zaviesť“.

To vyznelo, akoby nepriamo vyzvala „svetového policajta“ USA, aby tam pomohli „zaviesť“ demokraciu a azda najlepšie podobným spôsobom, ako to urobil exprezident Bush v Iraku a s prezidentom Danielom Ortegom urobiť niečo podobné, ako to dal urobiť Bush s prezidentom Iraku.

V ušiach vlády v Manague to veľmi pravdepodobne mohlo vyznieť práve týmto spôsobom.

Už len dodám, že Daniel Ortega už dlhodobo sympatizuje s Ruskom, naproti tomu pre USA nepociťuje ani len najmenšie sympatie a v EÚ vidí len devótneho a otrocky poslušného vazala USA.