Nezhoda v EÚ pri vyhlásení ďalších sankcií proti Rusku?

09.09.2014 11:41

 

Viaceré proamerické európske médiá dnes priniesli správu, že vyhlásenie ďalšieho sprísneného stupňa sankcií proti Rusku bolo o nejaký (nedefinovaný) čas presunuté. Dôležitý EÚ-muž, Herman Van Rompuy vyhlásil, že balík sankčných opatrení bol však všetkými EÚ štátmi schválený. Presunutie sankcií na neskorší termín má dať Rusku možnosť, aby sa konečne spamätalo a splnilo požiadavky Washingtonu a EÚ. Rusko sa má v tomto čase tiež osvedčiť ako garant pri dodržiavaní realizácie prímeria medzi proruskými separatistami a Kyjevom.

Van Rompuy povedal aj to, že EÚ je ochotná dohodnuté sankcie ešte raz prehodnotiť a prípadne ich aj napokon celkom zrušiť, že to všetko závisí od Ruska, ako sa bude v najbližšom čase správať.

 

 Môj komentár:

 

Skutočne voči Rusku odrazu veľmi milostivá reakcia Van Rompuya, veľkého prívrženca Washingtonu, veď len preto je poverený svojou funkciou v EÚ. Zabudol však povedať, že s vyhlasením sankcií tak trochu klame. Nemohli byť vyhlásené preto, lebo s nimi nesúhlasil fínsky prezident.

Škoda , že sa k nemu nepridali aj niektorí ďalší šéfovia vlád, ako napríklad Viktor Orbán, ktorí ešte donedávna vyhlasovali, že s nimi nesúhlasia. Podľa všetkého bol na nich vyvíjaný veľký tlak a tak im nakoniec chýbala odvaha k tomu.