Nezávisli rakúski experti: Po roku vlády Sebastiana Kurza je jeho bilancia skvelá

18.12.2018 22:31

V pondelok bol rok odkedy sa začala vláda kancelára Sebastiana Kurza. Štyria nezávislí rakúski experti potvrdili, že pracovala veľmi úspešne.

Skeptici, ktorí už vopred tvrdili, že ako kancelár sa sotva presadí, sa mýlili. Kurz neomylne a optimálne pre Rakúsko určuje smerovanie rakúskej politiky a koaličná spolupráca je výborná. Berlín mu to môže len závidieť. S koaličným partnerom FPÖ vychádza dobre a necháva mu dostatočný priestor, ale rozhodujúcim faktorom je len on sám.

Experti sa vyjadrili v tom zmysle, že Kurz okrem iného vyniká v tom, že vie optimálne nájsť správnu mieru aj v prípade nepopulárnych rozhodnutí, ktoré sú niekedy nevyhnutné a skvele dokáže odkomunikovať aj problematické situácie. Je obľúbený veľkou väčšinou rakúskeho obyvateľstva.

Jeden z expertov sa o ňom vyjadril nasledovne: „Im Jahre 2018 sahen wir Kurz-Festspiele und ich gebe ihm die Note 1,25“ – „V roku 2018 sme  videli Kurzove-slávnostné hry a ja mu za to dávam známku 1,25.“

Nemecké mainstreamové médiá Kurza takmer ignorujú a nič na jeho politike nevyzdvihujú. Ak niekedy o ňom niečo napíšu, tak len negatívne a je označovaný len ako pravicový populista. Pritom na sociálnych sieťach Nemci o Kurzovi píšu samé superlatívy a vyjadrujú imaginárne želanie, aké by to bolo skvelé pre Nemecko, keby malo podobného kancelára.