New York Times: Nemecké koncerny konajú proti záujmom USA a podporujú Čínu

08.05.2023 15:22

New York Times (NYT) kitizuje nemecké koncerny – určite na príkaz Bieleho Domu. Dva veľké nemecké koncerny naďalej masívne investujú v Číne, zatiaľ čo USA sa snažia izolovať Peking. To je ale nielen ich plné právo, ale sú k tomu aj donútené okolnosťami, ktorých príčinou sú práve USA.

 

Ako uvádza New York Times, tak nemecký svetoznámy veľkokoncern BASF oznámil, že má v úmysle investovať 10 miliárd eur na nový komplex chemickej výroby v Číne. Ten by po realizácii potom svojou veľkosťou konkuroval obrovskej centrále BASF v Ludwigshafene. BASF má v Číne už 30 pobočiek.

 

Aj nemecký automobilový koncern Volkswagen sa čoraz viac orientuje (na rozdiel od vazalských nemeckých politikov) na Čínu.

Okrem iného plánuje funkcie svojich modelov prispôsobiť želaniam Číňanov. Jeho vedenie tak pokračuje v presadzovaní svojej stratégie „V Číne pre Čínu“. To USA nevedia „stráviť“.

 

Podľa NYT je úsilie oboch koncernov v rozpore s úsilím USA ekonomicky izolovať Čínu.

 

Generálny riaditeľ BASF Martin Brudermüller uviedol, že práve len zisky z Číny umožnili jeho spoločnosti vyrovnať straty z vysokých cien energií a prísnych environmentálnych opatrení v Európe.

 

„Bez podnikania v Číne by tu v Nemecku potrebná reštrukturalizácia vôbec nebola možná. A povedzte mi čo len  jedinú investíciu v Európe, s ktorou by sme mohli zarobiť,"

vyhlásil veľmi dôrazne Martin Brudermüller na bilančnej konferencii koncernu BASF vo februári.

 

 

Podľa New York Times sa vyjadrili aj manažéri Volkswagenu podobným spôsobom. Vysoké náklady na energiu a prácu spôsobili, že Volkswagen má veľkú potrebu predaja v Číne. Tak je potom podporovaný chod koncernu v Európe.

 

Medzitým Bidenova administratíva prisľúbila, že urobí USA konkurencieschopnejšími, a preto plánuje rozšírenie americkej infraštruktúry a výroby. Okrem toho by sa už nemalo rokovať o nových obchodných dohodách s Čínou.

 

Nemecko, na druhej strane, zostáva otvorené obchodu s Číňanmi. Katrin Kamin, riaditeľka Kielskej iniciatívy pre geopolitiku a ekonomiku, súhlasí s tým, že Spolková republika nebude môcť v krátkom čase uvoľniť vzťahy s Čínou. Má na zreteli technologické produkty, ako sú mobilné telefóny a LED diódy, ako aj suroviny ako lítium a vzácne zeminy.

 

USA a ich médiá aj týmto výpoveďami len opätovne potvrdzujú, že Nemecko považujú za amerického vazala, ktorý má konať len podľa „želaní“ z USA.

 

Teraz by sa mali nemecké média americkým „revanšovať“ tým, že napíšu, kde všade v Číne investujú americké veľkokoncerny. Na to ale  zrejme nemajú odvahu. To by im poslušný vazal Olaf Scholz určite nedovolil.

 

Mimochodom, boli to Američania, ktorí rozpútali „dieselový škandál“, okolo Volkswagenu, aby ho dostali na kolená, a teraz to ešte dlho potrvá, kým sa celkom z toho zotaví. 

Bola to pomsta za to, že VW vraj chcel predtým prevziať americký trh s dieselovými motormi.