Neverme falošným prorokom - predstierajú nám niečo, čo nie je pravdou - 2. časť

13.11.2014 12:04

Nas rozharany dusevny stav, nasu neistotu, zufale vykriky nasej tapajucej duse volajucej o pomoc velmi citlivo zachytavaju ludia, ktorym nie je nic svate, len ich vlastne vrecko a ktori si urobili nesmierne vynosne povolanie z toho, aby v dezorientovanych, zufalych ludoch vedeli vyvolat dojem zachrancov a spasitelov, ktori su schopni im pomoct z neriesitelnych zivotnych situacii. 

Ako ich mozno spoznat a odhalit? Naucme sa nedoverovat takym “zachrancom”, ktori nam svoju pomoc ponukaju vtieravo a naliehavo a ktori to nerobia z idealizmu, ale z materialistickych, egoistickych pohnutok, ktore mozno velmi lahko identifikovat. Uz Budha ucil ludi, ze clovek musi objavit a najst vsetko sam v sebe. Potom ho nikto nemusi zachranovat a tiez ho ani nikto nebude oberat o majetok a peniaze. Budha ucil ludi, ze v kazdom cloveku je ukryty Budha, len ho v sebe musi vediet prebudit. Kazdy, kto sa nauci vidiet do seba a do najvnutornejsej podstaty kozmu, pochopi, co je v zivote dolezite a co je len zdanie, iluzia a klam.   

Existuje mnoho ludi, ktori stravia vela casu tym, ze sa snazia vyriesit svoj  hlavny zivotny problem, ktory sa odzrkadluje v otazkach: “Kto som? Kam idem? Odkial som prisiel? Pridem este niekedy?”. Aj ked su taketo aktivity istotne velmi chvalyhodne, ak ostavaju len v povrchnej urovni, tak nevyriesia tento problem nikdy.  Ostavame nadalej bezradni a plni strachu z neistoty a z nepochopenia svojej existencie. V povrchnej urovni nas totiz ovlada a urcuje smer nasho zivota len nase povrchne ego.

Musime si uvedomit, ze najdolezitejsie v takom pripade je to, aby sme dosiahli zlomenie jeho vlády v nasom vedomi, v kazdom pripade aspon natolko, aby ho neovladalo. Je potrebne pochopit aj to, ze ego je len umelou konstrukciou nasho myslenia a nasej interakcie s kulturou, v ktorej lone zijeme. Nase ego nam len stazuje a komplikuje zivot, a to predovsetkym tym, ze v nas vyvolava pocity, predstavy a zelania, ktore sa vytvaraju mimo nas, takpovediac vonkajsimi okolnostami a ktore nas prostrednictvom nasho ega len zotrocuju. Aj nase ego nie je ničim inym ako falosnym prorokom, ktory nam (podobne ako svojho casu pani Makedonova)ukazuje nespravnu cestu!!!   

Ak si to vsetko uvedomime, az potom pochopime, ze kozmos nie je mimo nas, ale v nas. Az vtedy sme schopni odstranit dualizmus medzi nami a tymi druhymi. Az vtedy si uvedomime, ze nase ego nie je opravdivou sucastou nasej pravej a skutocnej bytosti, ale ze ide len o iluziu vytvorenu zmyslami a povrchnym vnimanim nepravej reality. Uvedomme si, ze nase ego nie je nicim, co naozaj sme, ale  ze je len akymsi vonkajsim upletom, ktory vznikol ako vysledok vztahov a procesov, v ktorych zijeme a ktory obaluje  a zakryva nasu pravu podstatu, nasu skutocnu bytost.  

Kto to pochopi a dosiahne, nebude nikdy hladat majstrov a prorokov, ktori ho vo vacsine pripadov len klamu a ktori predovsetkym chcu len jeho peniaze.

Musime sa snazit zit tak, aby na nas zivot nemal nikto vacsi vyplyv ako my sami. Potom prestane byt pre nas problemom a najdeme stastie a spokojnost. Je to ako s malou plachetnicou, ktoru sme sa naucili tak dokonale ovladat, ze sme sa s nou uplne spojili a zjednotili. V takom pripade prestava byt pre nas problemom ju správne nasmerovat.

To iste plati aj pre nas zivot. Ak sa dokazeme prisposobit okolnostiam a uskaliam zivota, budeme zit bez strachu a problemov. V lete sa nebudeme stazovat, ze trpime horucavou a v jeseni sa budeme tesit zo zivota aj ked pridu lejaky a hmly. Ak ste bohaty, naucte sa zit s bohatstvom v pokore a dokazte sa podelit s tym, kto ma malo. Ak ste chudobny, zite spokojne v chudobe. Na Slovensku zite ako Slovak, v Amerike ako American a v Japonsku ako Japonec. Ked pridete do "neba" zite ako anjel, ak sa dostanete do "pekla", zite ako cert. Kto to pochopi a nauci sa zit podla tohto pravidla, nebude mat nikdy problem so svojim zivotom. Zvierata maju schopnost takehoto sa prisosobovania vo vysokej miere. Ludia ju vlastnia tiez, no pretoze uz davno stratili schopnost vediet zit prirodzene a vytvaraju si nespravne pojmy a predstavy o tom, co vsetko by chceli mat a ako by mali zit, tak su v nepretrzitom konflikte so svojim zivotom

Tri fenomeny je nutne pochopit, aby sme sa nikdy nedali oklamat falosnymi prorokmi.

 

Za prve: Vsetky veci – to zahrnuje aj nase myslienky, pocity, vnemy a strachy – su nestale. Vznikaju vtedy, ak ich privolaju do zivota specialne priciny a okolnosti. 

Za druhe: Zivot je principialne aj bolestou a utrpenim. Bez tychto dvoch aspektov by sme nemohli zbierat skusenosti a ucit sa. Naucme sa preto vidiet v bolesti vyzvu k tomu, aby sme sa mohli zdokonalovat a rozvijat.

Za tretie: Ci sa nam paci alebo nie, nic neexistuje samo zo seba. Vsetko to, co ma navonok formu a obsah, je vo svojej najvlastnejsej podstate prazdne. 

 

To znamena, ze to, co nase zmysly vnimaju ako formu a obsah predmetov, nie je nic ine, ako navzajom jedna od druhej zavisla energeticka struktura a ci energeticke polia, ktore sa neustale menia, pricom sa stavaju provizornou a v istom zmysle slova len iluzornou (docasnou) realitou v case a priestore. Mozno to porovnat s udalostami a vecami, ktore su vytvorene filmom. Aj filmova realita existuje a ma platnost len vo vztahu k filmu, v ktorom sa odohrava. Inaksie je tato realita len prazdnom, bezpredmetnostou, vakuom a teda je nicim!

Meditujme nad tymito tromi zakladnymi pravdami nasej existencie. Ak si ich osvojime, ak ich naozaj dokladne “zvnutornime”, nebude nic, co by sme neobsiahli a neporozumeli a nikdy sa nedostaneme do situacie, v ktorej by nam niekto mohol nahovorit nieco nepravdive. Preto nad nami nikdy nemozu mat moc ani falosni proroci, ale ani demagogicki politici.