Neuveriteľné: Hubble objavil najvzdialenejšiu hviezdu od Zeme – 12,9 miliárd svetelných rokov

01.04.2022 21:06

Kozmický teleskop Hubble pomaly končí svoju „životnú púť“, pričom jeho „pokračovateľ“ James Webb Space Telescope už produkuje prvé zábery z kozmu.

Napriek tomu sa kozmickému „dôchodcovi“ podarilo ešte niečo absolútne unikátne. Objavil hviezdu, ktorej svetlo je 12,9 miliárd rokov na ceste k Zemi. To je skvelý a neobyčajný rekord v astrofyzike, lebo zároveň to znamená senzačne veľké prekonanie starého rekordu. Ten bol „len“ 9 miliárd svetelných rokov.

Astronómovia vychádzajú z toho, že táto hviezda, zatiaľ najstaršia aká bola dosiaľ objavená, mala okolo 50 násobok hmotnosti Slnka a po niekoľko 100 000 rokov vyhasla a ako hviezda už neexistuje, len jej svetlo ešte  bude niekoľko miliárd rokov žiariť, lebo je na ceste k nám.

Hubble ale bol schopný objaviť túto nesmierne vzdialenú hviezdu len vďaka špeciálnej podpore, ktorú dostal od jedneho extrémne veľkého zhluku galaxií, ktorý pôsobí ako tzv. gravitačná šošovka. A tá sa nachádza práve medzi Zemou a touto hviezdou. Je veľmi efektívna, lebo zosilní jas tejto hviezdy z konca kozmu až tisíc násobne. Preto astronómovia vidia túto hviezdu v tom stave ako vyzerala asi 900 miliónov rokov od vzniku Big Bangu.

Dnes už Earendel – astronómovia ho takto pomenovali týmto slovom, ktoré v starej angličtine znamenalo zorničku – dávno neexistuje, lebo čím je hmotnosť nejakej hviezdy väčšia, tým je horúcejšia a jasnejšia. V dôsledku toho spotrebuje svoje energetické rezervy podstatne rýchlejšie, ako by to bolo napríklad v prípade nášho Slnka.

Zatiaľ čo hviezda o hmotnosti nášho Slnka bude existovať približne desať miliárd rokov, tak Earendel explodoval ako supernova (vtedy dosiahol mnohonásobok svojho jasu, ktorým žiaril po dobu svojej existencie) už po uplynutí  len asi 600 miliónov rokov od svojho vzniku a potom rýchlo zhasol.

S ďalšími výpoveďami o hviezde Aerendel si musia astronómovia ešte nejaký čas počkať, lebo na to potrebujú mať k dispozícii nový James Webb Space Telescope. S tým  bude možné zachytené svetlo už neexistujúcej hviezdy Earendel rozložiť na rôzne vlnové dĺžky obsiahnute v jeho spektre.

Až potom bude  možné získať informácie o zložení tejto hviezdy, o jej teplote, ako aj o jej ďalších parametroch. To vedcom umožní objaviť tajomstvá zo života prvých hviezd v ešte veľmi mladom kozme.