Neuveriteľná konjuktúra: Čínska ekonomika vzrástla v prvom štvrťroku o 18,3 percent

17.04.2021 23:02

Čína zaznamenala v prvých troch mesiacoch roku 2021 rekordnú konjuktúru. Hrubý domáci produkt vzrástol podľa údajov Národného činskeho štatistického úradu za ten čas o 18,3 percent.

Tento údaj platí v porovnaní s prvými troma mesiacmi minulého roku. Taký vysoký vzrast ekonomiky nezaznamenala Čína nikdy za ostatných tridsať rokov, odkedy sa v krajine robia takéto presné štatistické vyhodnocovania.

Čínska ekonomika sa po historicky najväčšej recesii, ktorá sa začala na začiatku roku 2020 a bola zapríčinená korona krízou, celkom nečakane s takým veľkým úspechom zotavila.

Pričom rástla neprestajne a jej vzostup pretrváva aj naďalej.

EÚ i USA môžu o takej konjuktúre len snívať. Nemecký štatistický úrad oznámi  stav nemeckej ekonomiky po prvom štvrťroku 2021 až koncom apríla.

Prognóza, ktorá bola urobená v decembri 2020 uvádza, že nemecká ekonomika narastie o 0,8 až 1 percento. A to je oproti rastu čínskej ekonomiky úplne zanedbateľné číslo.

Nie bez zaujímavosti je fakt, že západní ekonómovia nikde v mainstreame neanalyzujú - aby sa to verejnosť dozvedela - dôvody vyokej úspešnosti čínskej ekonomiky, a to napriek korone, a dôvody neúspešnosti, prípadne nízkej úspešnosti západných ekonomík.