"Netanjahu mi robí viac strachu ako nepriatelia Izraelu", hovorí bývalý šéf Mossadu

09.03.2015 21:45

Meir Dagan, izraelský generál a šéf Mossadu od roku 2002 do 2011, prehlásil v sobotu na demonštrácii v Tel Avive, ktorej sa zúčastnilo 50 000 ľudí, že Izrael sa za vlády Benjamina Netanjahu dostal do najhoršej krízy od svojho založenia. Demonštráciu  zorganizovalo občianske hnutie "Milióny rúk", ktoré sa zasadzuje za podpísanie mierovej zmluvy s Palestínčanmi na základe existencie dvoch štátov - Palestíny a Izraela.  Vládnúca strana Likud tvrdí, že hnutie je riadené a financované zo zahraničia protiizraelskými kruhmi, ktoré chcú dosiahnuť, aby voľby 17. marca vyhral ľavicový blok.


Vo svojej reči povedal Dagan, že vláda nemá žiadne vízie a za šesť rokov nedokázala nič pozitívne zmeniť v regióne a že hoci je Izrael obklopený nepriateľmi, tak že tí mu nerobia žiadny strach, ale má veľké obavy pred tým, aby vláda premiéra Netanjahua nepokračovala aj po voľbách.

 

Kritizoval vojenskú operáciu v lete minulého roku v Gaze, ktorú nariadil Netanjahu. Izrael vtedy bombardoval sedem týždňov Gazu a poslal do nej vojsko proti Hamasu. Bilancia: 2 200 mŕtvych Palestínčanov, prevažne civilisti a deti a 70 izraelských vojakov.

 

Dagan ukončil svoj prednes vetou: "Mám ešte jeden veľký sen - chcel by som zanechať mojím trom deťom a mojím siedmym vnukom inú budúcnosť." Potom zaznel dlhotrvajúci a búrlivý potlesk 50 000 tisícového davu na Rabinovom námestí v Tel Avive pred radnicou.

 

Môj komentár:

 

Netanjahu má jediný záujem: ostať pri moci za každú cenu. Dagan vďačí za svoj život Netanjahuovi a aj za mimoriadne dlhý čas ako šéf Mossadu. Čakal svojho času veľmi dlho na transplantáciu pečene a bol to práve Netanjahu, ktorý mu takpovediac v poslednej minúte v cudzine zorganizoval náhradnú pečeň. Dagan bol za to aj veľmi dlho k nemu lojálny, hoci časom čoraz menej súhlasil s jeho politikou. Napokon to už nedokázal zlúčiť so svojím svedomím a začal podporovať aktivity súvisiace s úsilim dosiahnuť zmenu kurzu politiky Izraela.

 

Mimochodom, kde je rovnaký  nekompromisný prístup k agresívnej politike Izraela voči Palestínčanom zo strany EÚ, tak ako sa to demonštruje smerom k Moskve za jej "agresiu" voči Ukrajine? Aj to len dokazuje úbohú nedôstojnú a vazalskú závislosť EÚ od USA. Keďže Biely Dom akceptuje akékoľvek vojnové zločiny Izraela voči Palestínčanom, tak Brusel sa neodváži ani len muknúť proti Izraelu. Je to absolutne dvojaký meter - čo si smie dovoliť Tel Aviv, na to Moskva nemá nárok.