Neobyčajný prípad: Mníšky v Rakúsku nechceli vydať polícii utečenca

09.12.2019 22:40

Prípad sa odohral v malom rakúskom meste Langenlois. V tamojšom kláštore žil pod ochranou mníšiek od roku 2017 mladý 22 ročný afgánsky utečenec  Ziaulrahman Zaland.

V sobotu večer vniklo do kláštora sedem policajtov, aby utečenca na základe súdneho rozhodnutia odviedli za účelom odsunutia do Afganistanu. Celú policajnú akciu mníšky odsúdili ako hrubé narušenie kláštorného života a kláštorného poriadku, ktorá sa v tomto špeciálnom prípade prieči zdravému rozumu

Mníšky, ako aj miestna organizácia Proutečenecká iniciatíva, spolu s primátorom Haraldom Leopoldom a viceprimátorom  Leopoldom Groissom odsúdili tento nehumánny postup úradov i polície a informovali o tom tlač ako aj rôzne organizácie.

Podľa ich výpovedí bol Zaland už dobre integrovaný, mal bezúhonné správanie a uznával a obdivoval rakúsku kultúru a okrem toho bol už tretí rok výborným žiakom  miestnej  Odbornej školy  pre sociálne povolania. Školu mal ukončiť v budúcom roku.

Je nepochopiteľné, ak je vyhostený utečenec, ktorý je naozaj dobre integrovaný, ovláda jazyk krajiny a má takmer istotu, že na základe ukončeného vzdelania dostane aj prácu.

Naproti tomu v EÚ ostáva mnoho kriminálnych migrantov, ktorí hoci boli odsúdení a nechcú sa integrovať, tak nie sú vyhostení a naďalej môžu ostať v EÚ.

V pondelok večer prišla prekvapujúca informácia, že po masových protestoch občanov v Langenloise, ako aj ďalších mestách v jeho blízkosti, príslušné úrady zrušili odsunutie Zalanda do Afganistanu a mladík má byť v utorok dopravený späť do Langenloisu.