Nemecký prezident Gauck hrozí Rusku s tvrdou reakciou Západu - práve v deň, keď by Rusom mal v pokore len ďakovať

02.09.2014 12:35

Šéf strany nemeckej ľavice, Bernd Riexinger, vyjadril ostrú kritiku za vyjadrenia Joachima Gaucka, ktorý Rusku hrozí tvrdou reakciou Západu za jeho postoj k  Ukrajine. Gauckove slová označil za chybu prvého stupňa. Nemecká strana ľavice už niekoľkokrát obvinila nemeckého prezidenta z vojnového štvania proti Rusku. 

V nemeckom Handelsblatte Riexinger povedal, že od svojho prezidenta by očakával v tomto smere oveľa väčšiu zdržanlivosť. Dodal aj to, že niečo také svedčí o nedostatočnej historickej senzibilite, ak nemecký prezident pri príležitosti 75. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny ešte prilieva olej do ohňa práve sa odohrávajúceho európskeho konfliktu v Ukrajine.  

Riexinger označil Gauckove vyjadrenia za jednostranné obviňovanie Ruska a povedal, že práve niečo také je ako hádzanie iskier do nebezpečného dynamitu. Dodal aj to, že práve nemecký národ dobre vie, že pre trvalý mier v Európe je bezpodmienečne potrebné Rusko.

Prezident Gauck pri svojej upomienkovej reči v pondelok 1. septembra - deň kedy nemecká Wehrmacht prepadla pred 75 rokmi Poľsko, a tým vypukla 2. svetová vojny - atakoval Rusko za jeho údajné hegemoniálne snahy. V Poľsku pri Gdaňsku Gauck doslova povedal: "Teritoriálne ústupky len zväčšujú chuť agresorov. Európa sa musí postaviť s veľkou rozhodnosťou proti ruskému úsiliu rozširovať svoje teritórium."

 

Môj komentár:

 

Gauckove neobjektívne protiruské postoje sú už dávno veľmi dobre známe. Je hanbou, ak nejaký nemecký prezident takto výrazne a jednostranne podporuje USA a znižuje zásluhy Ruska, respektíve vôbec ani slovom nehovorí o tom, že celá Európa vďačí miliónom ruských vojakov, ktorí dali svoj život za to, že sme boli oslobodení od nemeckého nacizmu.

Možno to označiť len za devótny postoj k Washingtonu, ktorý sa len smeje do hrsti a sa teší, že má takých významných ľudí, akým nemecký prezident nepochybne zo svojej pozície aj je, ktorí mu pomáhajú vykonávať časť jeho špinavej roboty v Európe.

Merkelová je v tomto smere diplomatickejšia ako Gauck. Možno aj preto, že jej otec voľakedy prišiel z Hamburgu nadšene a z presvedčenia do niekdajšej NDR.