Nemecký mainstream: Už teraz má Moskva víťazstvo – časť Ukrajiny je stratená

04.03.2023 20:13

Rusko dosiahlo už teraz veľké územné zisky. V roku 2014 ovládlo Krym. Ukrajine sa takmer desať rokov už viac nepodarilo „oslobodiť krymský“ polostrov. Vďaka výhodnej polohe Krymu mohlo Rusko zaútočiť na Ukrajinu cez južné krídlo. Krym je dodnes pod ruskou kontrolou, vrátane strategicky dôležitého mesta Cherson na juhu krajiny.

 

Zamerajme sa na východ Ukrajiny. Tam sú boje najintenzívnejšie. Presnejšie od roku 2014. Aktuálny víťaz bitky na východe Ukrajiny je Rusko.

 

V roku 2014 vypukla na Donbase vojna. Ruskí separatisti bojovali proti ukrajinskej armáde, táto vojna trvá dodnes. Intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým.

 

20 percent Ukrajiny je pod kontrolou Ruska

 

Hoci ruský vládca v Kremli ovláda len asi 20 percent Ukrajiny, tak týchto 20 percent dobrovoľne nevráti. Ani sa ich nevzdá bez boja. Je možné, že Ukrajina napreduje a prebojováva sa ďalej na východ krajiny. Ale Putin však urobí všetko pre to, aby si svoje úspechy na východnej a južnej Ukrajine udržal.

 

Inak to bude pre neho v Rusku príliš nebezpečné. Jeho elita pri ňom stále stojí. Aj pri vysokých stratách vie kremeľský šéf preukázať územné zisky a zabezpečiť si tak svoju moc. V Rusku zostáva pri moci ten, kto je silný. To vie aj Vladimír Putin.

 

Ruské vedenie bude naďalej využívať mladých aj starých v krajine na posilnenie Donbasu a Krymu. Ukrajinu čaká opotrebovávacia vojna. Rusko má ale stále dosť záložníkov.

Volodymyr Zelenskyj bude musieť urobiť územné ústupky.

 

Početná prevaha ruskej armády bude znamenať, že Rusko nateraz nemožno poraziť na východe a juhu Ukrajiny, a to aj napriek ďalším dodávkam zbraní od Západu na Ukrajinu. Vie to aj Volodymyr Zelenskyj.

 

Síce sa usiluje získať späť stratené regióny, zatiaľ ale bez výraznejšieho úspechu. Na konci utrpenia vo vojne na Ukrajine bude musieť urobiť ústupky v územných otázkach.

A toto je už teraz víťazstvo Moskvy.

 

Tieto riadky v nemeckom  mainstreame by ešte pred nejakým časom nikdy neboli takto napísané. Mainstream dlho pravdu popieral, prekrúcal a klamal.

Podobne ako robil počas korona krízy – aj tu priznáva pravdu o korone a očkovaní, ktorú vtedy zamlčiaval, až teraz, aj keď len postupne a stále nie celú.