Nemecký mainstream prvý raz píše o zlej morálke a dezertovaní ukrajinských vojakov

07.06.2022 23:23

Tagespiegel informuje odrazu o tom, hoci dosiaľ písal nemecký mainstream len o zlej morálke ruských vojakov. Ak niekto ešte donedávna písal, že časti ukrajinskej armády nechcú bojovať proti Rusom a mnohí jej vojaci dezertujú alebo zložia zbrane a prejdu k ruskej armáde, tak bol označený za konšpirátora.

Ešte v apríli som publikoval niekoľko podobných článkov o.i. aj v slovenských médiách, kde som už dlhšie bol aktívny. Odrazu, bez udania dôvodu som sa pre ne stal neželaným autorom. Slovenský mainstream je priam katastrofálne neslobodný a slobodu slova nerešpektuje.

Ďalej citujem niekoľko úryvkov z Tagespieglu:

„Ukrajinská armáda, ktorá bojuje v Donbase sa sťažuje na veľmi zlé a nedostatočné zásobovanie a na nedostatok zbraní. Bojová morálka mnohých ukrajinských vojakov je medzičasom na takom nízkom stupni, že jednoducho dezertujú.

Ruská armáda má napríklad v bojoch v oblasti okolo Severodonecka takú veľkú prevahu, že Ukrajinci nemajú nijakú možnosť spustiť protiofenzívu. Jeden z tamojších ukrajinských veliteľov v tej súvislosti povedal, že Rusi presne vedia, kde sú jednotlivé ukrajinské jednotky a že ak strieľa nejaký ukrajinský tank, tak vedia okamžite jeho pozíciu.

Okrem toho sa ukrajinské oddiely sťažujú na nedostatočné lekárske zaopatrenie na frontovej línii. Keby bolo lepšie, tak mnohí poranení ukrajinskí vojaci nemuseli zomrieť. Vo veľkom chýbajú dopravné prostriedky, ktoré by zranených mohli transportovať do nemocníc.“

V tejto súvislosti je potrebné k tomu dodať ešte nasledovné:

Už 24. mája dali ukrajinskí vojaci bojujúci v Donbase jedno video na Telegram, v ktorom rozhorčene oznamovali, že odmietajú ďalej bojovať, lebo nemajú žiadne účinné zbrane a že majú nedostatočnú podporu od svojho velenia na to, aby mohli úspešne odolávať ruským útokom.

Jeden z týchto vojakov obklopený svojimi spolubojovníkmi vyhlásil:

„Poslali nás sem na istú smrť a nie je nás málo, ale je nás mnoho, ktorí to hovoríme.“

Niečo také povedať je životunebezpečné. V Ukrajine už boli zastrelení mnohí ľudia  len preto, že ruským vojakom  niečo predali. A ak niekto odmieta bojovať proti Rusom,  tak sa podľa ukrajinských nacistov dopúšťa zrady a nemá právo žiť.