Nemecký historik Kowalczuk vyhlásil tento absurdný nezmysel: Sloboda je dôležitejšia ako mier

16.05.2023 15:58

 Prosystémový historik, berlínsky rodák Ilko-Sascha Kowalczuk tak urobil v rozhovore v nemeckom mainstreame, kde o.i. kritizoval postoj veľkej časti Nemcov k ukrajinskému konfliktu. 

 

Ten symbolizuje veľmi expresívne a jednoznačne veta a či  heslo: 

 

Das ist nicht unser Krieg. To nie je naša vojna.

 

Tým je mienená vojna na Ukrajine.  Táto veta sa objavuje na všetkých  nespočetných demonštráciach v nemeckých mestách za mier a proti dodávkám zbraní na Ukrajinu a možno ju videť na  rôznych miestach n a stenách domov, na múroch, na dlažbe a na cestách a podobne.

 

V rozhovore sa ho redaktor opýtal:

 

„Podporili by ľudia vo východnom Nemecku túto vetu viac ako ľudia v západnom Nemecku?

 

Ilko-Sascha Kowalczuk:

 

„Nie som si istý, či by výrok „Toto nie je naša vojna“ dokázal získať väčšinu len na východe.

Ale je to tak: medzi východom a západom Nemecka sú veľké rozdiely, pokiaľ ide o podporu Ukrajiny.

 

Okrem toho v hlavách prevažnej časti východných Nemcov je silne zakorenený antiamerikanizmus. Za posledných 30 rokov si mnohí ľudia, ktorí prišli z otroctva NDR, zvykli na slobodu, problémy iných už nepovažujú za svoje.

Ale pre mňa je táto vojna ruského režimu proti slobodnej, nezávislej Ukrajine aj vojnou o moju slobodu. Pre mňa je to aj moja vojna.“

 

Tento pán, ktorý sa ale rád považuje aj za filozofa, však vo svojej téze „sloboda je dôležitejšia ako mier“, buď nevidí hlboký anatagonizmus, alebo túto tézu, ktorá postráda akúkoľvek logiku, zámerne demagogicko-ideologicky nasadil.

 

Je totiž absolútne evidentné a aj filozoficky zdôvoditeľné, že v téze je obrovský paradox:

 

Lebo, kde vládne vojna, a kde teda nie je mier, tam nie je a nemôže existovať žiadna sloboda.

 

Sloboda nevyhnutne potrebuje mier a môže sa jej dariť len v mieri a nikdy nie tam, kde vládne strach, kriviprelievanie, smrť a rinčanie zbraní.

 

Kde sa ľudia navzájom zabíjajú a ničia hodnoty, ktoré boli vybudované v mieri, tam sloboda krváca, trpí, hynie a zomiera každodenne tisícorakými smrťami!!!