Nemecký filozof Precht žiada aspoň jeden NATO štát, aby vyhlásil, že je proti prijatiu Ukrajiny do NATO

01.10.2022 23:58

Richard David Precht najvýznamnejší nemecký filozof súčasnosti, autor a publicista vyslovil vo viacerých nemeckých médiách presvedčenie, že    keby niekoľko členských štátov NATO záväzne Rusku garantovalo – v najhoršom prípade aspoň jeden – že Ukrajina nebude prijatá do tejto vojenskej aliancie, tak že to podľa neho zabráni ďalšej nebezpečnej eskalácii ukrajinského konfliktu.

Pre prijatie nového člena NATO je potrebný súhlas všetkých členov. Ak čo len jeden člen vysloví veto, tak prijatie sa nekoná. Precht je presvedčený, že ak by Moskva dostala takúto záväznú garanciu, tak by to pokladala za pozitívny signál a obe strany by potom mohli prikročiť k deeskalácii vojnoveho stavu. Podľa neho bez takej záruky Rusko neukončí vojnu.

Precht má úplnú pravdu – ak Západ Moskve nič neponukne a bude naďalej posielať zbrane Kyjevu, tak eskalácia konfliktu sa bude stupňovať a môže skončiť v katastrofe nielen pre Europu.

Je preto absurdné a nepochopiteľné, že z nemeckých politikov Prechtovu výzvu ako prvý a zatiaľ jediný skritizoval práve psychopaticky pôsobiaci minister zdravotníctva Karl Lautebach. Na twitteri napísal niečo, čo zatiaľ žiadny nemecký politik nevyslovil a adresoval to na Prechta:

„Sme vo vojne s Putinom a nie sme jeho psychoterapeuti. Musíme ďalej konzekventne podorovať víťazstvo Ukrajiny. Či to jeho psycha znesie alebo nie, to je jedno:“

Kto takto cynicky a nevecne reaguje na skvelú a opodstatnenú výzvu filozofa Prechta, pričom intelektuálne a poznatkovo mu nesiaha ani po päty, ten sa sám diskredituje  a výrazne prejavuje silné psychopatické štruktúry vlastnej psychy.

Precht sa predsa nikde vo svojich výpovediach nezmieňoval o Putinovi. Ide mu len o skoré ukončenie vojny, ministrovi Lauterbachovi o jej predlžovanie.