Nemecký export i ďalšie EÚ štáty už pociťujú rastúcu recesiu, ktorú si sankciami voči Rusku sami spôsobili.

07.08.2014 00:13

Nemecký export sa po vyhlásení sankcií proti Rusku obáva o svoje obchody a vývozcovia sú vážne znepokojení. Potvrdil to Tobias Baumann, expert pre východnú Európu z DIHK - Nemeckej priemyselnej a obchodnej komory. Neistota a znepokojenie sa šíri v Nemecku najmä v stredných firmách. DIHK je zaplavovaná dotazmi z firiem, ktoré robiach obchody s Ruskom a nevedia, či ich produkty spadajú pod sankcie a nesmú byť vyvážané do Ruska.

Pre mnoho nemeckých firiem  - najmä vo východnom Nemecku - je Rusko ich hlavným obchodným partnerom. Veľa z nich odvíja s Ruskom až 60 percent svojich exportov.

Sankcie proti Rusku znížia rast nemeckej ekonomiky na nulu, hoci ešte na konci roku 2013 zneli predpovede pre rok 2014 na 1,9 percent rastu. V budúcom roku bude mať Nemecko v tomto smere ešte väčšie problémy. Minister hospodárstva Gabriel zastavil napríklad obchod koncernu Rheinmetall s Ruskom. Podnik stratil tak 100 miliónov eur. A to je ešte len začiatok.  Už v mesiacoch apríl až jún spôsobil konflikt v Ukrajine silný pokles rastu ekonomiky v Nemecku.

Medzičasom ohlásili viaceré EÚ štáty, že v dôsledku sankcií proti Rusku nebudú schopné dodržať predpísanú hranicu deficitu a budú musieť robiť väčšie dlhy, ako mali naplánované.

 

Môj komentár:

 

Neschopní a zbabelí politici EÚ sú schopní na príkaz Ameriky zničiť našu ekonomiku a rozbiť pozitívne vzťahy, ktoré sa dlho budovali medzi Európou a Ruskom. Politici ako Gabriel, Merkelová či Steinmeier, ako sa zdá, celkom zabudli, že Rusko im darovalo štvrtinu Nemecka a umožnilo jeho zjednotenie. A zabudli aj na to, že Helmut Kohl sľuboval Michailovi Gorbačovovi, že Rusko bude mať navzdy miesto v spoločnej Európe a že už nikto nikdy nesmie rozbiť priateľstvo medzi Nemeckom a Ruskom.