Nemecko žasne a vdova Willyho Brandta tiež: Dvaja neznámi sú noví šéfovia SPD

02.12.2019 22:31

SPD sa v sobotu o 19. hodine a 43 minút posunula extrémne vľavo. Boli zvolení dvaja všeobecne len málo známi členovia SPD za nových „vodcov“ strany, ktorí patria do krajného ľavicového spektra. Zároveň je to po prvý raz, že SPD budú viesť dvaja rovnocenní šéfovia - je to tzv. Doppelspitze, ako ju označujú nemecké médiá. Všeobecne sa počítalo s tým, že do čela strany sa dostane súčasný minister v kabinete Merkel, Olaf Scholz.

S 53,06 percent – čo je mimoriadne slabý výsledok – sa víťazmi straníckych volieb stali Saskia Esken (58 rokov) a Norbert Walter Borjans (67 rokov).

Borjans a Esken sú veľkí odporcovia GroKo – tzv. veľkej koalície z CDU-CSU a SPD a chcú ju ukončiť. Veľkú zásluhu na ich zvolení mal šéf Juso, Kevin Kühnert, ktorý pre nich otvorene získaval hlasy. Je podobným odporcom veľkej koalície ako aj Esken a Borjans.

K tomu sa vyjadrila generálna tajomníčka FDP Linda Teutenberg ironicky:

“To bol vopred dohovorený pakt, ktorý mal úspech. Kevin Kühnert je teraz odmenený  tým, že fakticky akoby sa stal neoficiálne tretím šéfom SPD.

Ak to títo noví traja „vládcovia“ SPD myslia s ukončením GroKo vážne, tak prvým krokom, ktorý musia urobiť, je odvolanie ministrov SPD z vlády Merkel.

V každom prípade je SPD v takej katastrofálnej situácii, v akej ešte nebola nikdy.

Ľavé krídlo SPD je presvedčené, že len v opozícii sa môže strana zotaviť a vrátiť sa k svojím starým hodnotám, ktoré v dlhotrvajúcej koalícii s Merkel boli zapredané.

Brigitte Seebacher, vdova po W. Brandtovi, je zhrozená z toho do akej hlbokej priepasti sa SPD zrútila a hovorí, že zo strany, ako ju poznala v časoch jej manžela ostali už len trosky.