Nemecko sa čoraz viac rozpredáva na Čínu. Peking si odkúpil časť prístavu v Hamburgu

26.09.2021 23:35

Čínska štátna lodná spoločnosť Cosco Shipping Ports získala 35 percentný podiel v hamburskom prístave. Hamburský prístav je tretí najväčší európsky prístav a dlho bolo samozrejmé, že patrí celý len Nemecku a že na tom sa ani v budúcnosti nič nezmení.

Čína ale v posledných rokoch robí systematický rafinovaný ekonomický útok na najdôležitejšiu európsku krajinu, na Nemecko, ktoré sa dlho úspešne bránilo, ale to je už minulosťou a Peking čoraz viac preniká do Nemecka a získava kontrolu nad rôznymi sektormi jeho ekonomiky, prípadne nad ich časťami.

To, že vedenie hamburského pristavu umožnilo Pekingu (za nemalé peniaze – suma je utajená) prevzatie 35 percentného podielu na dôležitom veľkom prístavnom sektore HHLA-Terminal Tollerort, to pobúrilo nielen mnohých občanov, ale aj viacerých politikov.

Angela Titzrath, šéfka sektoru HHLA reagovala na kritiku lapidárnou vetou, že Čína takto zabezpečí optimálnu budúcnosť Tollerortu. K tomu, že Nemecko sa takto čoraz viac stáva od Číny závislým, sa odmietla vyjadriť. Rokovania s Čínou trvali dlho a prebehli za zatvorenými dverami.

Kriticky sa k tomuto obchodu vyjadril aj šéf FDP v Hamburgu Michael Kruse, ktorý vyjadril veľké zadivenie nad tým, že predajná zmluva už bola záväzne potvrdená, a to bez toho, aby prešla schvalovacím procesom v Bundestagu.

Je možné, že to súvisí s tým, že primátorom Hamburgu je (pravdepodobne) budúci kancelár Olaf Scholz, a tak stačil jeho súhlas a jeho podpora čínskeho vplyvu v Hamburgu.