Nemecko padlo v prosperite ekonomiky na posledné miesto v euro-zóne

18.08.2019 21:09

To je mimoriadne prekvapujúca informácia. A to nielen pre všetkých občanov krajiny, ale aj pre veľkú časť expertov a učite aj pre koalíciu v Berlíne. Kanclárka mala predsa celé roky a najmä po tom, ako sa cez Nemecko prevalila v roku 2015 utečenecká lavína, ktorá pretrváva, aj keď sa medzičasom zmenšila (ako tvrdia mainstream médiá), na perách vetu, ktorú neustále opakuje: „My všetci sa máme v Nemecku skvele.“

Pritom, keď ju vyslovovala, tak jej vždy pohrával na tvári samoľúby a sebaistý úsmev.

Ten jej ale v týchto dňoch, keď sa končia letné dovolenky veľkej časti poslancov Budestagu i jej samej, určite zmizne z tváre.

Informácia o zlom a zhoršujúcom sa stave nemeckej ekonomiky prišla v stredu z Bundesamtu pre štatistku a medzičasom sa ju dozvedela aj ona. Ak  bude tento negatívny trend pokračovať aj v nasledujúcich troch mesiacoch, tak Nemecko sa po šiestich rokoch opäť dostane do stavu recesie.

Všetky štáty euro-zóny zanamenali v druhom štvrťroku aspoň minimálny nárast ich hrubého domáceho produktu. Jedine Nemecko zaznamelo jeho pokles. Napríklad francúzska ekonomika narástla v druhom štvrťroku o 0,2 percent a zaznávaná španielska dokonca až o 0,5 percent.

A vzrástla aj holandská ekonomika a tá je najviac porovnateľná s nemeckou, lebo Holanďania sú spolu s Nemcami najúspešnejší exportéri v EÚ.