Nemecko má od soboty novú stranu: Werteunion. Založil ju odštiepením od CDU exšéf Spolkového úradu na ochranu ústavy H.-G.Maaßen

18.02.2024 20:14

WerteUnion (Únia hodnôt) bolo zoskupenie okolo Hansa-Georga Maaßena ako súčasť CDU, a samo sa vnímalo ako jej pravicové krídlo.

 

V priebehu vlády Merkel (CDU) toto zoskupenie čoraz viac prejavovalo nespokojnosť so smerovaním jej politiky a keď sa v politike CDU ani s jej novým šéfom Merzom veľa nezmenilo, tak napokon prišlo k rozkolu so zvyškom CDU, a teraz v sobotu bola založená nová strana v Remagene, meste na Rýne.

 

A Maaßen sa s najväčšou pravdepodobnosťou zrejme stane jej predsedom. Nová strana je po obsahovej stránke oveľa viac vpravo ako CDU.

 

Viacerí účastníci zakladajúceho stretnutia potvrdili v sobotu Nemeckej tlačovej agentúre, DPA, že strana bola oficiálne založená.

 

Maaßenova nová strana je už druhou prominentnou novou stranou, ktorá vznikla v roku 2024.

Aj to jasne poukazuje na veľkú nespokojnosť rastúceho počtu občanov s politikou etablovaných strán v Nemecku.

 

Začiatkom roka už bola založená nová strana z aliancie Sahra Wagenknecht (BSW), bývalej ľavicovej političky.

 

Podľa predstaviteľov Werteunion bude nová strana kandidovať už v septembrových krajinských voľbách v Brandenbursku, Sasku a Durínsku, nie však v júnových eurovoľbách.

 

Maaßen, proti ktorému výkonná rada CDU začala v roku 2023 vylučovacie konanie, tak v januári sám vystúpil z CDU. Nedávno zverejnil, že jeho bývalý zamestnávateľ, Spolkový úrad na ochranu ústavy, o ňom uchováva údaje z oblasti pravicového extrémizmu.

 

To je typické pre súčasnú tzv. demokraciu v Nemecku. Každý, kto ju kritizuje a najmä, ak je pre ňu „nebezpečnou“ osobnosťou, tak je rýchlo onálepkovaný ako pravicový extrémista.

 

A Maaßen je takou osobnosťou, a to o to viac, že rady jeho prívržencov rýchlo narastajú. O tom svedčia aj tisícky diskusných príspevkov do médií od občanov, ktorí pozdravujú založenie novej strany Werteunion.

 

 Tu je za všetkých aspoň  jeden z nich:

 

Thomas Pfitzinger:

Určite by som sa chcel okamžite stať členom Werteunion. Bol som 50 rokov v CDU. Dúfam, že Únia hodnôt sa môže objaviť ako skutočná alternatíva k tejto vláde diktatúry. Hlasovať za CDU nemá zmysel.