Nemecko hlúpne čoraz viac a čoraz rýchlejšie: Čoraz väčší počet prvákov prepadáva a opakuje triedu!

18.05.2023 09:28

Nemci sa hrdo označovali ako „Volk der Denker, Dichter und Philosophen“ (národ mysliteľov, básnikov a filozofov), a tak ich vnímali aj mnohé iné národy  – to už ale dávno neplatí! 

 

Okrem iného to výrazne dokazuje aj katastrofálna situácia na nemeckých základných školách. 

 

Prípad z Porýnia-Falcka sa dostal na titulky viacerých nemeckých  novín: V miestnej škole Gräfenau v Ludwigshafene (172 000 obyvateľov) nebola po letných prázdninách dobrá tretina žiakov prvákov preradená do 2. ročníka.

40 zo 132 tamojších dievčat a chlapcov v prvej triede musí prvú triedu opakovať. Čo je takmer tretina z nich.

 

O čom ale noviny nepíšu je fakt, že takýto tragický stav vládne vo veľkom počte nemeckých škôl – ich oficiálne číslo sa zamlčiava.

 

Predmetná škola v Ludwigshafene sa nachádza v sociálne slabej oblasti a vysoké percento detí tam má migračný pôvod.

 

Kríza v nemeckom školstve sa prehlbuje a najviac sa prejavuje na základných školách –  a to aj preto, že tam je veľký nedostatok učiteľov najciteľnejší. Veľmi mnohí nemeckí učitelia chodia do školy každý deň s veľkou nechuťou a nejeden  z nich sa vzdal učiteľského povolania a ďalší budú s istotou nasledovať.

 

Tiež musím zdôrazniť, že tento stav veľmi zhoršuje aj kvalitu vyučovania, lebo je obrovské množstvo tried v Nemecku, v ktorých sú deti, ktoré ovládajú nemčinu veľmi zle a či dokonca len extrémne minimálne.

Tým samozrejme mimoriadne viazne komunikácia učiteľa so žiakmi, ale aj komunikácia medzi žiakmi, a to ovplyvňuje negatívne intelekt a rozvoj poznania aj u nemeckých žiakov.

 

Ešte uvediem iný podobný prípad, a to z nemeckého veľkomesta Kolína n. R. (milión stotisíc obyvateľov).

 

Podľa aktuálneho stavu počíta kolínsky Úrad pre rozvoj škôl v tomto roku, keď do kolínskych škôl prišlo okolo 10 000 prvákov, že z nich bude musieť opakovať prvú triedu približne 500 žiakov.

 

Zodpovedá to 5 percentom žiakov prvej triedy, ktorí nastúpili do školy vlani v lete.

 

Podľa mojich informácií je to veľmi optimistický odhad alebo inakšie vyjadrené, ide o skreslenie reality, lebo v Kolíne žije percentuálne viac cudzincov a migrantov ako v Ludwigshafene.

 

Tento neutešený a dramatický stav je fakticky rad za radom na školách vo všetkých nemeckých mestách, lebo utečenci a cudzinci sú v Nemecku všade. A medzi nimi je dokonca aj nemálo analfabetov.