Nemecko: FDP prirovnáva atentát na zjazd AfD s naci-pogromami na Židov

14.11.2018 22:14

Predseda  FDP v Lipsku Friedrich Vosberg ostro odsúdil atentát ľavicových extrémistov na lipský Hotel Zur Ratte, kde sa mal konať počas uplynulého víkendu zjazd AfD.

Vosberg porovnal tento atentát s takzvanou Reichspogromnacht, keď pred 80. rokmi nacisti po celom Nemecku rozbíjali koncentrovanou nočnou akciou výklady židovských obchodov a podpaľovali synagogy.

Teraz to boli okná hotela, ktoré extrémisti v noci z piatka na sobotu porozbíjali a všade v miestnostiach, ktoré už boli pripravené na zjazd AfD, porozlievali veľké množstvo térovej farby po dlážke, stoličkách i stoloch.

Tým signalizovali členom nimi nenávidenej demokratickej strany AfD: „Zmiznite, lebo ste neželaní a môže prísť ešte aj niečo horšie.“

Vosberg povedal: „Es sei erschreckend, daß die politische Auseinandersetzung mit roher Gewalt geführt werde – Je strašné, že politické konfrontácie sa premieňajú na surové násilie.“

AfD poslanec mesta Lipska Christian Kriegel, účastník zjazdu, ktorý sa napokon konal v iných miestnostiach hotela, aj keď neskôr, povedal:

„Das wird uns nicht einschüchtern – To nás nezastraší.“

Medzičasom sa už v Nemecku vie, že kto stojí za nenávistnými akciami proti AfD. Sú to tí, ktorí sú za pakt OSN a za to, aby do EÚ prúdili ďalšie migrantské vlny.