Nemecké médiá: Vzťah exkancelára Schrödera s Putinom je hanbou pre Nemecko (dodám: Médiá, ktoré to tvrdia, sú hanbou Nemecka)

07.05.2018 23:25

Pri slávnostnom uvedení Vladimíra Putina do úradu prezidenta sedel v prvej rade vyberaných pozvaných hostí z celého sveta aj Gerhard Schröder.

Jeho úloha, ktorú pre Putina robí, spočíva v tom, že postsovjetskemu neocarizmu zabezpečuje svojou prítomnosťou aspoň minimálny nádych  medzinárodného rešpektu.

Ruský prezident po príchode do veľkej sály v Kremli, kde sa konala jeho inaugurácia pozdravil a privítal všetkých prítomných, ktorých bolo okolo tisíc, ale ruku podal len trom z nich. Jeden z nich bol Gerhard Schröder, druhým bol Patriarcha pravoslávnej ruskej  cirkvi Kirill a tretím Dmitrij Medvedev, ktorého o niečo neskôr potvrdil v úrade ministerského predsedu.

Také symbolicko-protokolárne gestá majú veľký psychologický účinok a tým aj veľký význam. V autokratických režimoch je  privilégom sedieť blízko veľkých vodcov a diktátorov. Kto má také miesto, ten sa môže tešiť z priazne autokrata.

V tzv. demokracii Putina to tiež nie je inakšie.

Gerhard Schröder sa takto s konečnou platnosťou presunul do prvej rady špičkových a renomovaných propagandistov Putina. Verne a poslušne plní všetko to, čo Putin od neho požaduje. Schröder tým podporuje ruskú zahraničnú politiku, ktorej najdôležitejším cieľom je rozbíjanie internacionálneho poriadku tam, kde ešte existuje. A podporuje aj Putinove represie v Rusku.

Pre Nemecko je deprimujúce, že sa jeden nemecký exkancelár znížil na takúto rolu. Schröder odovzdal svoj morálny kompas do útrob Kremľa.

A niečo také si o Gerhardovi Schröderovi dovolí napísať skorumpovaná a poplatná nemecká mainstraemová tlač, ktorá klame a zavádza nemecký národ o všetkom a vo všetkom, čo nie je kompatibilné s politickou orientáciou, ktorú udáva Angela Merkel.