Nemecká vlasť ho zradila. 4 roky Guantanama. Prezident Steinmeier mu ukradol kus života

03.05.2018 15:46

Nemec M. Kurnaz sedel nevinne v najbrutálnejšom a najprotizákonnejšom väzení sveta v Guantaname. Podľa jeho výpovedí ho možno porovnať s Hitlerovými koncentrákmi. Bol tam väznený, hoci nebol nikdy z ničoho obžalovaný, len bol absolútne neodôvodnene podozrievaný z terorizmu.

Do zlopovestného Guantanama sa dostal len preto, že bol v nesprávnom čase na nesprávnom mieste.

V roku 2001, niekoľko týždňov po newyorskej tragédii 11. septembra, odcestoval Kurnaz ako mladý muž z Nemecka do Pakistanu na exotickú poznávaciu dovolenku a chcel odtiaľ po niekoľkých dňoch cestovať ďalej do Afganistanu. Pri hraničnej kontrole, kde boli práve v tom čase aj niekoľkí agenti CIA, vyvolal ich nedôveru a tí ho podozrievali, že do Afganistanu chce ísť bojovať s Talibanom. Okamžite ho zatkli a jeho nevýslovné utrpenie sa začalo a rýchlo naberalo obrátky.

Už nasledovnú noc sedel s putami na rukách a zaviazanými očami v lietadle s konečným cieľom Guantanamo.

Na slobodu sa dostal až 24. augusta 2005. Hoci rodák z mesta Brémy je už 12 rokov na slobode a žije v Nemecku a oficiálne má potvrdené, že sedel celkom nevinne, tak stále nenašiel pevné zamestnanie a živí sa príležitostnými prácami. Všade cítí nedôveru a podozrievanie, hoci nikto mu to priamo nepovie. Ľudia majú voči nemu predsudky a obávajú sa ho ako potenciálneho teroristu. Veď predsa sedel v Guantaname a nejeden proamaricky zmýšľajúci občan si povie: „Američania dobre vedeli, prečo ho tam zavreli.“

Kurnaz sa trpko žaluje: „Aj za to môžem ďakovať len prezidentovi Steinmeierovi, ktorý sa dnes dáva ako bezúhonný filantrop, chcejúci každému len dobre.“

V tom čase, keď nemecký občan Kurnaz nevinne trpel a bol neľudsky mučený v Guantaname, bol Steinmeier vo vláde koalície SPD a Strany Zelených šéfom Úradu kancelára a mohol ho bez problému dostať už v roku 2002 ako slobodného muža do Nemecka. Po necelom roku ho Američania ponúkli Nemcom, že ho môžu mať.

Der feine Herr Steinmeier mohol o tom behom sekundy rozhodnúť. Na jeho pracovnom stole v Berlíne ležalo oznámenie vlády USA, že Nemecko si Kurnaza môže prevziať. Veliteľ Guantanama ho označil ako už nepotrebného a neužitočného väzňa, z ktorého sa nijakými vypočúvacími metódami nedá nič získať.

Frank-Walter Steinmeier ponuku odmietol s tým, že pre Nemecko je lepšie, keď taká nebezpečná osoba ostane aj naďalej v opatere v takom bezpečnom väzení, odkiaľ nemôže uniknúť.

Veď čo, keby urobil v Nemecku niečo zlé. V podstate sa tak Steinmeier dopustil trestného činu, za ktorý nebol nikdy potrestaný a ani len vyštrovaný.

Ten istý Steinmeier ale nemal teraz najmenší problém púšťať cez hranice do Nemecka státisice utečencov bez kontroly, hoci musel dobre vedieť, že medzi nimi prichádzali do Nemecka aj stovky a či dokonca tisícky potenciálnych teroristov, kriminálnikov a znásilňovateľov žien.

Kurnaz nielenže nedostal od Nemecka žiadne finančné odškodné za to, ako hanebne a nemorálne sa voči svojmu krajanovi zachoval Steinmeier, ale nikto sa mu za to ani len neospravedlnil. Samozrejme ani Steinmeier, ktorý sa k tejto veci odmieta vyjadrovať.