Nemecká vláda sa obáva vlny radikálnych demonštrácií na jeseň

15.08.2022 22:55

A nielen vláda má obavy, aj politológovia a experti pre výskum verejnej mienky v Nemecku dvíhajú výstražne prst. Nedávno v tomto smere varovala aj provládna televízia ARD.

Vo svojom varovaní už teraz nazvala tých, ktorí sa už pripravujú na demonštrácie (právo na protesty a demonštrácie zaručuje nemecká ústava každému občanovi) extrémistami. Zároveň sa ARD rétoricky (ale veľmi naivne) pýta, či si extrémisti už našli po korone novú tému.

To je ale cynizmus non plus ultra, lebo ARD samozrejme vie veľmi dobre, že v Nemecku sú milióny občanov, ktorí pracujú v sektoroch, kde sú nízke mzdy a že inflácia, ktorá v Nemecku takmer s istotou čoskoro presiahne  10 percent, a keď sa k tomu ešte pripočítajú pre nich sotva zaplatiteľné ceny za plyn, tak títo ľudia v žiadnom prípade nie sú nijakými extrémistami, keď pôjdu demonštrovať.

Do tejto pre nich preťažkej situácie, ich dostala len a len nezodpovedná politika nemeckej vlády,  a aj to vie veľmi dobre ARD. Napriek tomu nevysloví jediné slovo kritiky voči vláde, ktorá dáva miliardy na zbrane, ale vlastných občanov vháňa masove do biedy a núdze. A ak proti tomu protestujú, tak ich médiá ako ARD pranierujú ako extrémistov a či dokonca ako teroristov.

Politici vládnych strán sa obávajú jesene, že môže prísť k veľkým sociálnym nepokojom a k radikálnym demonštráciám.

Jeden z mála nemeckých politikov,  ale len na krajinskej úrovni je minister vnútra spolkovej krajiny Sasko, ktorý vidí situáciu diferencovane. 

A ten hovorí, že je mnoho takých občanov, ktorí majú oprávnené existenčné strachy, lebo nevedia, či už zakrátko nestratia prácu alebo či budú môcť zaplatiť účty za plyn a elektrický prúd.

A tí nijako nie sú extrémisti, ak na uliciach budú protestovať proti vláde.