Nemecká tlač zatajuje pravdu o kandidatúre Merkel na kancelárku v budúcich parlamentných voľbách

27.08.2016 11:32

Angela Merkel ešte stále oficiálne neprehlásila, že bude kandidovať v budúcich parlamentných voľbách na miesto kancelára Nemecka. Mainstraemová nemecká tlač v tejto súvislosti píše len o fakte, že medzi sesterskými stranami CDU a CSU (ktorej šéfuje Horst Seehofer) vládne napätie a že situácia je problematická a že len preto odsunula svoje prehlásenie.

Fakt, že medzi stranami existujú nezhody, to je samozrejme pravda, avšak to, že Merkel svoje vyhlásenie, že chce opäť kandidovať, ešte nevydala, to súvisí s niečím iným, ako len s napätím medzi CDU a CSU.

Pôvodne chcela Merkel už začiatkom roka dať svoju opätovnú kandidatúru na známosť. Potom sa však naplno prejavila utečenecká kríza a Merkel bola za svoju utečeneckú politiku tvrdo kritizovaná najmä Horstom Seehoferom.

Merkel preto presunula svoje vyhlásenie údajne až na začiatok budúceho roka. Ani to však nemusí byť pravda. Pravdou je ale niečo celkom iné. Merkel totiž nielenže nemá istú podporu CSU v budúcich  voľbách, ale hrozí jej jedno veľké nebezpečie. Ministerský predseda Bavorska a šéf CSU, Hort Seehofer v súčasnej situácii zvažuje svoju vlastnú kandidatúru za kancelára a jeho strana sonduje, či by mohol mať nádej na úspech, ak by rozšírila svoje siete na chytanie voličov po celom Nemecku, lebo dosiaľ, vo všetkých predošlych voľbách do Bundestagu, podľa nepísanej dohody tak robila len na svojom materskom území – v Bavorsku.