Nemecká AfD ostro atakuje islam a chce ho "skrotiť"

23.04.2016 22:43

AfD chce ísť do budúcich parlamentných volieb 2017 s tvrdým protiislamským programom. 

„Islam je v podstate politická ideológia, ktorá nie je v súlade s nemeckou ústavou“, vyhlásila vicešéfka AfD, europoslankyňa Beatrix von Storch. Ústredna rada nemeckých moslimov na to reagovala s pobúrením a odsúdila to ako extrémny populizmus. 

Von Storch uviedla, že síce veľa moslimov už patrí do Nemecka, ale islam do Nemecka nepatrí v žiadnom prípade. Podľa čelných predstaviteľov AfD je islam v Nemecku "cudzím fragmentom" a vôbec ho nemožno porovnávať s katolíckym či protestantským kresťanstvom, lebo agresívne a uzurpátorsky zasahuje do riadenia štátu a chce ho ovládnuť svojou ideológiou. Alexander Gauland z AfD  hovorí o nebezpečenstve islamizácie Nemecka.

Na blížiacom sa Parteitagu AfD, ktorý sa bude konať v Stuttgarte, chce vedenie AfD zakotviť do programu strany svoje rigorózne anti-islam smerovanie. AfD chce dosiahnuť aj to, aby v Nemecku boli zakázané symboly islamu ako napríklad minarety, volanie muzeína, úplne zahalenie žien,...a tiež aj to, aby sa vykonávala prísna kontrola mešít. Strana prízvukuje aj to, že pochopiteľne musí byť aj naďalej zaručená sloboda vyznávania islamu, avšak len ako relígie a nie ako  násilnej politickej ideólogie, ktorá chce každému všetko diktovať a prikazovať.    

Nurhan Soykon, hovorkyňa ústrednej rady moslimov v Nemecku, v tejto súvislosti povedala, že islam obsahuje aj základy kresťanského a židovského náboženstva a je s nemeckou ústavou práve tak konformný ako aj tieto náboženstvá. 

Podobne ako AfD tak aj CSU zostruje svoj postoj voči islamu. Generálny sekretár CSU, Andreas Scheuer, žiada nemecký zákon pre islam, ktorý by zaručil, aby sa v mešitách nešírili extrémistické islamské názory. Tento zákon by zároveň mal prikazovať, že každý imam, ktorý pôsobí v Nemecku, sa ním musí stať len v Nemecku a v mešitách, že sa musí používať len nemecký jazyk.