Nehoda v kozme priniesla na Mesiac život

09.08.2019 23:45

To čo sa udialo v apríli tohto roku na Mesiaci ostalo širokou verejnosťou takmer nepovšimnuté. V podstate vedeli o tom len vedci, ktorých sa to týkalo.

11. apríla sa nachádzala na obežnej dráhe okolo Mesiaca izraelská kozmická  sonda  Beresheet. Vyvinula ju skupina Space II, ktorú tvorí niekoľko desiatok izraelských špecialistov v oblasti kozmických rakiet. Všetko financoval veľkopodnikateľ a miliardár Morris Kahn. Na projekte pracoval aj Israel Aerospace Industries.

585 kilogramov vážiaca a poldruha metra dlhá sonda mala analyzovať magnetické pole Mesiaca a vztýčiť na jeho povrchu izraelskú zástavu. Na jej  palube bola ešte rada ďalších prístrojov, ako i vzorky ľudskej DNA a tiež niekoľko tisíc mikroorganizmov, ktoré biológia pozná pod názvom Tardigrada.

Tieto organizmy sú veľké necelý milimeter a sú známe tým, že sú schopné prežiť aj za najextrémnejších podmienok. Nezničia ich žiadne žiarenie, ani vysokorádioaktívne, prežijú i extrémne vysoké teploty, ale aj extrémny chlad a vydržia celé desaťročia bez potravy. Biológia ich pokladá za takmer nezničiteľné.

11. apríla vo večerných hodinách prišlo však k havárii izraelskej sondy a táto sa zrútila  na povrch Mesiaca a plánovaná misia, ktorú mala zrealizovať, stroskotala. Prečo prišlo k jej havárii, to Izrael bližšie nešpecifikoval.

Faktom ale ostáva, že odteraz existuje na Mesiaci život, ktorý má pozemský pôvod.

Viacerí experti – medzi nimi aj Američan Nova Spivack - tvrdia, že šance na prežitie malých „zvieratiek“ menom Tardigrada na Mesiaci sú veľmi vysoké. Ak je to tak, tak sa veľmi pravdepodobne budú aj rozmnožovať a čo bude ďalej, to ukáže budúcnosť.

Život na Zemi sa tiež začal rozvíjať v mikroskopickej úrovni.