Nečakaný objav: Bol to veľmi dávny čas, keď na Zem pršalo plutónium

24.05.2021 23:24

Plutónium je chemický element s označením Pu a s atómovým číslom 94. Je to najvyššie atómové číslo zo všetkých prirodzene sa vyskytujúcich elementov. Plutónium patrí do skupiny tzv. transuránov. Je to otravný a rádioaktívny ťažký kov.

Vedci nedávno objavili hlboko v oceáne stopy veľkej kozmickej „katastrofy“, ktorá sa udiala pred mnohými sto miliónmi rokov. Tá spôsobila, že na Zem boli vrhnuté elementy, ktoré ešte aj dnes prezrádzajú svoj mimozemský pôvod.

V jednej vzorke materiálu z dna oceánu urobili experti neobyčajný objav. Našli v nej atómy izotópu plutónia Pu-244.

Tento element sa na našej planéte nevyskytuje a nemožno ho ani umelo vyrobiť.

Preto jediné možné vysvetlenie jeho prítomnosti na Zemi je to, že sa k nám dostal z kozmu.

Všetky chemické elementy okrem vodíka a hélia vznikli v hviezdach. Čím ťažší je nejaký element, tým extrémnejšie podmienky (ide predovšetkým o tlak a teplotu) museli byť v hviezde, v ktorej vznikol.

Skupina vedcov pod vedením profesora Antona Wallnera z Helmholtz-Zentrum Dresden, ktorá robí analýzy vzorky z dna oceánu, je presvedčená, že v prípade plutónia Pu-244 prichádzajú do úvahy len dve extrémne udalosti, pri ktorých mohol byť tento element vytvorený:

a, ak vzniká supernova určitého typu

b, pri kolízii dvoch neutrónových hviezd

Plutónium Pu-244 sa rozpadá s polčasom rozpadu 81 milión rokov. To znamená, že z jedneho gramu Pu-244 ostane po 81 milión rokov už len pol gramu. Preto ostáva veľmi dlhý čas prítomný.