Nečakané zmierlivé tóny z USA: Ruské aktivity v Sýrii nás neohrozujú

28.03.2016 21:16

Podľa ministra zahraničia USA, Johna Kerryho, nevníma  americká vláda ruské vojenské aktivity v Sýrii ako ohrozenie amerických záujmov. Kerry sa vyjadril aj o ďalších ruských vojenských základniach, ktoré Rusi v Sýrii budujú a povedal, že Amerike neprekážajú a nerušia jej plány, lebo sa nachádzajú na územiach, kde Biely Dom neplánuje žiadnu dlhodobú vlastnú prezenciu.

Ešte pred niekoľkými mesiacmi USA vysielali do éteru úplne iné tóny a agresívne obviňovali Rusko, že svojím zásahom v Sýrii zvyšuje napätie a že bombarduje len civilné obyvateľstvo, nemocnice a takzvanú opozíciu, samozrejme podporovanú USA, aby zvrhla legálneho sýrskeho prezidenta.

Odrazu americký minister zahraničia vyhlásil vo svojom nedávnom CBS interview, že keď Moskva pomáha stabilizovať situáciu v Sýrii, tak to navodí  rýchle ukončnie bojov v krajine, ktoré majú negtívne vplyvy na Európu, Jordánsko a Libanon i Izrael.

Kerry dokonca odmietol aj tvrdenie, že Rusko zosilňuje svoj vplyv v Sýrii a rozširuje tým svoj akčný rádius na Blízkom Východe a to všetko ako dôsledok zlej politiky americkej vlády voči Sýrii. Americký minister povedal, že Rusko má v Sýrii predsa už dlhé roky vojenskú základňu a že pomohlo Sýrii už veľmi dávno vybudovať systém leteckej obrany.

Čo sa stalo? Umúdrila sa Amerika? To sotva – to by musela svoje morálne hodnoty zmeniť od základu. A to sa nestalo a ani nestane. Konečne ale relisticky pochopila, že sa totálne precenila – precenila seba i svojich európskych vazalov. A pochopila, že podcenila Rusko a jeho možnosti. To, čo Rusko dokázalo za krátky čas v Sýrii v boji proti ISIS, to Biely Dom nečakal a ho to veľmi zaskočilo. Okrem toho USA vyčepáva a demoralizuje veľmi aj to, že sa mu po smrti Huga Chaveza nepodarilo rozbiť koalíciu, ktorú v latinskej Amerike vytvoril a že dosiaľ žiadne intrigy nepoložili napríklad vládu v Brazílii, Bolívii, Venezuele či Ekvádore (kde jeho socialistický prezident Rafael Correa, leží USA veľmi silne v žalúdku a nedá sa stráviť), kde by si Washington preveľmi želal proamerické vlády.