Nečakané prekvapenie! Geo-kozmológ Young: Naša Zem pozostáva z dvoch planét

21.02.2023 23:04

Až dosaľ platilo v astrofyzike a geológii, že naša Zem vznikla výlučne  cez autarkiu. To znamená, že vznikla nezávisle a samostatne bez akýchkoľvek závažných a podstatných hmotných „dodatkov“ zvonku.

Odrazu nám ale expert Young a jeho tím predkladajú dôkazy, že naša planéta vznikla iným spôsobom.

 

Pred 4,5 miliardami rokov sa naša Zem zrazila s inou planétou – ktorá zo Zeme vyrazila kúsky a následne sa rozpadla. Tieto úlomky dnes tvoria Mesiac. Tak znela až dosiaľ všeobecne uznávaná teória vzniku našej Zeme. Teraz však výskumníci objavili niečo, čo vrhá úplne nové svetlo na náš svet a na príčinu jeho vzniku.

 

Naša Zem sa zrodila vo veľmi chaotickej epoche. Tam, kde dnes obieha naša planéta, sa pred 4,5 miliardami rokov rozvíril gigantický oblak plynu a prachu – a kondenzoval do nebeských telies.

 

V tom čase tam bola aj Theia - planéta, ktorá niekedy v priebehu tejto epochy chaosu prišla do blízkosti Zeme, kolidovala s ňou, vážne ju poškodila a pritom sa sama rozpadla. Z jej trosiek – ako sa možno dočítať aj  v učebniciach – napokon mal vzniknúť náš Mesiac.

 

Ale táto história musí byť teraz prepísaná, a to pod réžiou vedca Edwarda Younga.

 

V svojej senzačnej štúdii opisuje so svojím tímom zrážku dvoch planét a ukazuje, prečo mohlo byť takéto apokalyptické peklo východiskovým bodom pre život na Zemi.

S cieľom dokázať, že išlo veľmi pravdepodobne o najsilnejšiu zrážku v našej slnečnej sústave, výskumníci porovnali chemické odtlačky „prstov“ Mesiaca a Zeme, teda – zloženie izotopov kyslíka vo vzorkách ich hornín.

 

"Nenašli sme vôbec žiadny rozdiel medzi vzorkami. V skutočnosti sú kyslíkové kódy Zeme a Mesiaca chemicky takmer totožné“, objasňuje vo svojej štúdii Edward Young.

To je ale taká súvislosť a taký vzájomný vzťah, ktorý podľa Younga vedie len k jedinému možnému uzáveru:

 

Theia sa však po kolízii so Zemou v žiadnom prípade neodrazila od Zeme a preto sa následne v žiadnom prípade ani nemohla stať naším Mesiacom – ale zrazila sa so Zemou takou veľkou silou, že sa „zavŕtala“ do nej veľmi hlboko, a tak sa pôvodne dve rôzne planéty spojili do jednej a až tá je našou dnešnou Zemou, takou ako ju poznáme.

 

Tento prudký náraz ale tiež vymrštil obrovské masy horniny zo spájajúcich sa planetárnych sfér. Sú to skalné masy, z ktorých sa nakoniec vytvoril Mesiac.