Nebezpečná vzbura proti Bidenovi – senátorka Sinema odchádza od Demokratov

10.12.2022 23:24

V novembrových Midterms-voľbách obhájili Demokrati svoju väčšinu v Senáte len veľmi tesne, a to pomerom hlasov 51 ku 49. A preto prekvapujúci odchod senátorky Kyrsten Sinema od Demokratov znamená pre nich veľmi pravdepodobne aj stratu jej hlasu pri dôležitých rozhodovaniach a hlasovaniach v Senáte.

To by potom zmenilo pomer hlasov na 50 ku 50. Ak sa potom pri hlasovaní len jeden z demokratických senátorov z nejakého dôvodu zdrží hlasovania, tak nepresadia svoj návrh.

Nie bez zaujímavosti je dôvod, prečo 46-ročná Kyrsten Sinema, senátorka za Arizonu, „zradila“ Demokratov. Pre médiá vyhlásila, že odteraz chce vystupovať a pracovať už len ako nezávislá politička a senátorka.

Tým dala nepriamo najavo, že v strane Demokratov tak nemohla konať a že odteraz chce byť už len absolútne  nezávislým hlasom spolkového štátu Arizona.

Neskôr napísala k tomu obšírnejšie vysvetlenie v článku v novinách Arizona Republic, v ktorom okrem iného uviedla:

„Týmto mojím rozhodnutím dávam jasne najavo, že sympatizujem a pripájam sa k neustále narastajúcemu počtu tých občanov Arizony, ktorí odmietajú stranícku politiku.

Zároveň to potvrdzujem tým,  že našim občanom oznamujem moju nazávislosť od perfídneho straníckeho systému, ktorý vládne vo Washingtone.“

Senátorka Sinema tak otvorene a jednoznačne prezradila, že jej hodnoty a jej názory sa diametrálne líšia od toho, čo charakterizuje Demokratov.

O tom svedčí aj to, že už aj v minulosti dala viackrát najavo, že nesúhlasí s politikou Demokratov a veľmi často blokovala, prípadne nepodporila návrhy ich zákonov.

Na záver ešte toľko, že v Kongrese sú ešte dvaja nezávisle vystupujúci senátori, ktorí nie vždy hlasujú s Demokratmi – Angus King a Bernie Sanders.