Nebezpečná atrofia svalov nepostihuje len starších ľudí! Čo je účinné proti nej

07.09.2021 23:23

Robte všetko pre to, a to už v mladosti, aby vás nikdy nepostihla, lebo to je doslova zdravotná a životná katastrofa.

Svaly riadia a usmerňujú kompletne, ale aj veľmi komplexne celú našu pohyblivosť, ohybnosť, mobilitu, ako aj schopnosť vykonávať silové úkony.

Všeobecne je však celkom neznáme, že svaly majú ešte jednu nesmierne dôležitú funkciu:

Dobré a výkonné svaly veľmi chránia aj naše zdravie, avšak len za predpokladu, že robíme všetko pre to, aby neustále boli v optimálnom stave. Ak tak robíme, potom môžu byť aj vo vysokom, ba dokonca aj vo veľmi vysokom veku spoľahlivým a dobre bežiacim „motorom“ pre telo.

Z môjho pohľadu sa vysoký vek začína po osemdesiatke a veľmi vysoký od 95 rokov (ako možno žiť veľmi dlho, vo veľmi dobrom zdraví a ostať pritom veľmi výkonný telesne i intelektuálne, to som už rozoberal vo viacerých článkoch a podrobne v mojej knihe Tajomstvo dlhého života – v slovenčine vyšla pred rokmi v Bratislave).

Žiaľ, slovenský muž sa v priemere tohto veku nedožíva, lebo priemerne žije len 74,3 (roku 2019 dosiahla stredná dĺžka života mužov pri narodení 74,31 roka) rokov – na vine je jeho spôsob života!

Každý človek má okolo 650 svalov. Ich podiel za normálnych okolností by mal byť aspoň 57 percent z váhy tela. V mojom prípade je to viac.

 

Veľmi dôležité je nasledovné:

 

Len ak naše svaly pravidelne trénujeme a zaťažujeme, tak produkujú dostatočné množstvo istých chemických látok s názvom Messengers/Botenstoffe, ktoré významne podporujú naše zdravie.

Ja som svoje svalstvo trénoval aktívne športom od desiatich rokov a robím to pravidelne aj dnes.

Svalstvo nôh trénujem behom minimálne 2x týždenne 10 až 12 km  a jazdami bicyklom viackrát v týždni minimálne 25 km a robievam každý deň niekoľko desiatok drepov so záťažou 20 – 40 kg.

Pozor, tu treba mať v poriadku kolená i členky.

Svalstvo rúk a chrbta trénujem pomocou činiek 3x týždenne a denne sa viackrát  vyťahujem na hrazdu. A 4x týždenne trénujem i svalstvo brucha.

Potrebné náradie mám k dispozícii v priestoroch, kde pracujem. Takže, keď preruším prácu, tak cvičím, a to sa opakuje – cvičenie striedam s intelektuálnou prácou.

Choroby nepoznám, lieky nepotrebujem a lekárov nenavštevujem – duševné i telesné zdravie sú u mňa optimálne.

Svalstvo možno v prenesenom zmysle porovnať s dirigentom veľkého orchestra.

Ako on udáva takt pre všetkých jeho členov, tak aj svalstvo má riadiaci vplyv na všetky orgány – a to v dobrom, ale aj v zlom.

Ak sa začne svalová atrofia (miznutie a či ubúdanie svalovej hmoty), tak sa začína zlo pre telo, ale aj pre duševný stav.

A myslite aj na to:

Silné a zdravé svalstvo znamená aj silné a zdravé kosti do vysokého veku!

Na záver ešte krátko vysvetlím kedy a prečo prichádza k svalovej atrofii:      

Mimochodom, k nej prichádza niekedy dokonca už u detí.

Svalová atrofia sa spravidla začína už v tridsiatke! To ale ľudia vo všeobecnosti ani len netušia!

Hlavnými dôvodmi (pokiaľ to nespôsobila nejaká choroba) sú najmä nedostatok pohybu, nezdravý spôsob stravovania, ubúdanie bielkovín v tele.

Zásadne platí, že po tridsiatke (ak proti tomu nič nerobíme) stráca telo každých 10 rokov až  5 percent svalovej hmoty. Kto sa dožije 80, tak stratil až 25 percent svalovej hmoty.

Najhoršie na tom je ale to, že ľudia vôbec ani len nevedia, že môžu strácať svalstvo a neregistrujú postupné, ale pomalé miznutie ich svalovej hmoty.

Veď ako to aj možno zbadať, keď za rok zmizne z nej len pol percenta?

Ešte poviem, že je veľmi dôležité prijímať dostatočné množstvo potravy obsahujúcej bielkoviny. Naše svalové bunky potrebujú bezpodmienečne aminokyseliny, ktoré sú v nich.

Ideálne je denne prijať 0,8 gramu bielkovín na  kilo telesnej váhy.

Odteraz myslite každý deň na svoje svalstvo a robte preň to, čo nevyhnutne potrebuje a ono vám to mnohonásobne v dobrom splatí.