Nebezpečie vojny EÚ s Ruskom narastá –„vďaka“ USA! Američania po zlyhaní Kyjeva podnecujú do vojny EÚ! Sami sa do nej nechystajú

13.03.2024 23:57

V posledných týždňoch sa objavili správy, že niektorí európski lídri chcú riskovať priamu vojnu s Ruskom. To mení scenár boja USA proti Rusku do posledneho Ukrajinca na boj proti Rusku do posledného Európana.

 

Prečo je to tak?

Lebo USA sa v dvoch dôležitých diskusiách dávajú rezervovane. Vyslanie pozemných jednotiek USA na Ukrajinu je kategoricky vylúčené, zatiaľ čo stále viac EÚ šéfov vlád je otvorených pre vyslanie svojich vojakov na Ukrajinu.

A dodávka amerických riadených striel do Kyjeva nie je vo Washingtone na programe, zatiaľ čo Veľká Británia a Francúzsko už dodali svoje prevažne identické rakety Storm Shadow a SCALP na Ukrajinu a Západ teraz vytvára tlak na Nemecko, aby konečne dodalo rakety Taurus do Kyjeva.

 

A tak vyslanie pozemných jednotiek, ako aj dodanie riadených striel na Ukrajinu, môže Rusko (a veľmi pravdebodobne aj bude) vnímať ako účasť príslušných krajín v priamej vojne proti nemu, a bude na to adekvátne reagovať.

Preto sa USA držia späť, lebo nemajú záujem o jadrovú vojnu s Ruskom!

 

Z tohto dôvodu sa tiež výslovne uvádza, že prípadné vyslanie pozemných jednotiek na Ukrajinu by zahŕňalo bilaterálne dohody medzi jednotlivými štátmi a Kyjevom. To by však znamenalo, že obranná kauza NATO by neplatila, ak by Rusko následne bombardovalo krajinu, ktorá vyslala vojakov na Ukrajinu.

 

Treba to vidieť z pohľadu USA, nie z pohľadu EÚ. Spojené štáty vedú niekde vo svete vojny takmer nepretržite už vyše sto rokov. A Vietnam, Irak, Sýria, Ukrajina, Francúzsko či Nemecko sú pre nich ďaleko. Ak je tam vojna, neovplyvní to samotné USA.

 

Moskva od začiatku tvrdila, že USA vedú boj proti Rusku na Ukrajine až do posledného Ukrajinca – čo mainstream dlho zapieral. Už nezapiera – už sa to nedá. To sa teraz potvrdilo - informácie z Ukrajiny poukazujú na akútny nedostatok vojakov. Ukrajina už takmer vykrvácala a ďalšie dodávky zbraní zo Západu nezmenia priebeh vojny, lebo Ukrajina už nemá dostatok vojakov na použitie zbraní. Nehovoriac o vycvičených vojakoch.

 

Keďže sa USA nepodarilo s pomocou Ukrajiny oslabiť Rusko a uštedriť mu „strategickú porážku“, ako sa vo Washingtone formuluje cieľ vojny proti Rusku, zdá sa, že USA teraz vsádzajú na zatiahnutie ďalších európskych krajín do vojny proti Rusku. Ak boj proti Rusku až po posledného Ukrajinca nestačil, môžu USA pokračovať v boji proti Rusku napr. až do posledného Poliaka, Čecha, Nemca, Francúza, atď.

 

Keď Macron 26. februára nadhodil možnosť vyslať európskych vojakov na Ukrajinu s tým, že to netreba vylúčiť, porušil tabu a otvoril Pandorinu skrinku. Na Západe to tak často funguje:

Niekto vnesie do hry to, čo bolo predtým nemysliteľné, a ostatní sa najprv správajú prekvapene a mierne odmietavo, aby neskôr  s tým súhlasili.

 

Teraz to tiež pozorujeme. Najprv boli všetky európske vlády zdesené a protirečili Macronovi. Teraz prešlo pár týždňov a niektoré  to už  postupne akceptujú.

Vo Francúzsku Macronovo vyhlásenie jeho politici trochu relativovali, aby naivnú verejnosť upokojili a teraz tvrdia, že na Ukrajinu nechcú poslať bojové jednotky, ale len pohraničníkov, odmínovačov, cvičiteľov a podobne, aby sa Ukrajine takto pomohlo.

 

Lenže treba si uvedomiť, ako to vníma Moskva! Rusko považuje vojenské objekty na Ukrajine za legitímne ciele útokov, a takými budú hoci aj už zajtra nasadení európski vojaci. Takže tam budú nevyhnutne mŕtvi európski vojaci a ako sa to využije v médiách v Európe?

 

 

Nemusíme byť jasnovidci, aby sme na to prišli, ako zareagujú európski jastrabi a ich médiá. Nemecký vojnový štváč Kieswetter (CDU) už pred nejakým časom otvorene požadoval (písal som o tom), aby nemecké rakety Taurus bombardovali ministerstvá a úrady v Moskve. Takéto požiadavky sa potom okamžite zvýšia a budú v určitom okamihu implementované.

 

Najneskôr v tom momente sa veľmi pravdepodobne pretrhne dlhá „niť trpezlivosti“ Moskvy so Západom a Rusko by mohlo reagovať útokmi na ciele v príslušných krajinách. A keď ruské hypersonické rakety, ktoré protivzdušná obrana nedokáže zachytiť, zasiahnu ministerstvá vo Varšave, Berlíne alebo Paríži, tak otvorená vojna medzi zainteresovanými európskymi štátmi a Ruskom sa stane nevyhnutnou.

 

To sa európskej verejnosti ale nehovorí. Namiesto toho západné médiá citujú niektorých propagandistov, ktorí tvrdia, že poslať vojakov na Ukrajinu by bolo v podstate oprávnené – predsa nebudú bojovať na ruskom území.

 

To je samozrejme nezmysel – veď ako by reagoval Západ, keby napríklad Irán bol poslal vojakov do Afganistanu bojovať proti jednotkám NATO v krajine? Povedal by Západ, že je to v poriadku, alebo by proti Iránu zakročil?

 

Macron bol spočiatku takmer sám so svojou požiadavkou, Nápad sa okamžite zapáčil iba estónskej premiérke Kallas. 5. marca Macron bol v Prahe a povedal, že Európania by v tejto otázke nemali „ukazovať zbabelosť“.

 

Francúzske médiá 7. marca potom informovali, že Macron sa stretol s lídrami iných strán. Kým francúzski ministri sa snažili ubezpečiť verejnosť, že Macron nechce na Ukrajinu posielať bojové jednotky, ale len pohraničníkov, odmínovačov, cvičiteľov a podobne, tak Macron sa o tom podrobne, ale v inom zmysle, rozhovoril v úzkom kruhu popredných francúzskych politikov, aby testoval ich názor. Niektorí účastníci stretnutia boli potom veľmi „znepokojení“, pretože Macron vraj povedal, že ak by Rusko postúpilo napríklad ku Kyjevu alebo Odese, tak by na to reagovali bojové jednotky z Európy.

Macron je teda alebo klamár alebo čarodej, ktorý vie vyčarovať z nebojových jednotiek bojové....

 

Fabien Roussel, člen Národného zhromaždenia a vodca Francúzskej komunistickej strany, povedal o stretnutí Macrona s politikmi vo vysielaní televízneho kanála BFMTV:

 

„Ako to vidím ja, tak Macron pripravuje verejnú mienku na to, že Francúzsko môže zasiahnuť do tohto konfliktu, tým, že nám hovorí: ‚A ak sa front pohne smerom k Odese alebo Kyjevu, čo budeme robiť? Nášmu zásahu by sa nemali klásť žiadne hranice.“