Názov Espaňa – Španielsko – má veľmi exotický pôvod

28.06.2018 12:09

Nevznikol v Európe, čo vás určite prekvapí. To znamená, že slovo Espaňa nie je španielske. Pochádza z antiky a síce od východných brehov Stredozemného mora. Oficiálny názov dnešného Španielska znie: Reino de Espaňa, Kráľovstvo Španielsko.

Za toto meno vďačí krajina na Iberskom polostrove prastarému národu Feníčanov. Je o ňom viacnásobná zmienka aj v Biblii. Jeho vlasťou boli časti Sýrie a Libanonu. Feníčania boli skvelí remeselníci, moreplavci a obchodníci a veľa sa od nich naučili aj starí Gréci. Okrem iného aj stavbe lodí a moreplavectvu.

Svojimi rýchlymi loďami, veľmi dobre konštruovanými a preto aj stabilnými, ovládali Feníčania Stredozemné more bez konkurencie a  ich moreplavci a obchodníci sa na svojich plavbách dostali až ku Gibraltáru a prenikli okolo neho aj do Atlantiku.

Sú dokonca aj také odborné názory, že oboplávali Afriku. Boli aj vynikajúci kolonisti a kolonizovali aj Španielsko a Portugalsko. Boli ich prvými kolonistami.

Založili aj povestné Kartágo, ktorá neskôr zničili a úplne vyhladili v púnskych vojnách antickí Rimania. Mesto sa pôvodne volalo – vtedy ešte ako kolónia Feníčanov – Kart Hadašt. Z toho názvu vytvorili Rimania názov Kartágo a v reči Feníčanov to znamenalo Nové Mesto.

Keď ich lode po prvý krát pristali na španielskom pobreží, tak na vysokých bralách, ktoré tam vyčnievali, uzreli fenícki námorníci mnoho skalných jazvecov.

Fenícka reč ich pozná ako E-Sepanim a krajinu, kde Feníčania pristali, pomenovali podľa jazvecov: Esepanim. Keď o mnoho storočí neskôr obsadili Germáni časť Iberského polostrova a založili si tam kráľovstvo Vandalov (neskôr, keď tam už vládli Španieli, tak podľa ich mena pomenovali tú oblasť Vandalúzia – neskôr Andalúzia) tak  polostrov podľa feníckej predlohy nazvali Espani, čo starí Rimania, ktorí Iberov romanizovali, zmenili na Espanikum a neskôr na skrátené Espaňa.

Pôvod Feníčanov ma už dávno veľmi zaujal a keďže som sa veľa zaoberal aj s históriou Orientu, tak som Feníčanom venoval moju knihu: Záhadní Feníčania – priniesli nám svetlo kultúry. V nej som okrem historických faktov uviedol aj moju hypotézu o ich pôvode a vzniku.