Navarino - najjužnejší obývaný ostrov na Zemi

05.11.2014 00:34

Ostrov leží v čílskej časti Ohňovej Zeme a má veľkosť 2 437 štvorcových kilometrov. Na severe ostrova leží mesto Puerto Wiliams, ktoré má 1800 obyvateľov a považuje sa za najjužnejšie mesto na svete. Okrem neho sú na ostrove ešte tri malé osady. Na východ od ostrova ležia tri čílske ostrovy, ktoré mali dlhú dobu pohraničné konflikty s Argentínou. Nvarino je vzdialené od Antarktídy rovných 1000 kilometrov. Pohoria na ostrove siahajú do výšky takmer 1200 metrov. Viaceré vrchy sú pokryté hustými lesmi, v ktorých prevažuje takzvaný lenga-buk.
Na Navarine žili oddávna príslušníci kmeňa Yagan a  v roku 1850 prišli na ostrov misonári anglikánskej cirkvi. Ostali tam však len krátko, lebo im robilo zdravotné problémy veľmi drsné podnebie. V roku 1890 prepukla na ostrove na krátky čas zlatá horúčka.
Mesto Puerto Wiliams bolo založené až v roku 1953.
V roku 1977 prepukol vojenský konflikt medzi Čile a Argentínou a Argentína chcela obsadiť viaceré ostrovy v okolí Ohňovej Zeme, ktoré dovtedy patrili Čile, medzi nimi aj Navarino. Konflikt bol napokon na sprostredkovanie Vatikánu urovnaný a obe krajiný uzavreli v roku 1984 dohodu o mieri a priateľstve. Ostrovy ostali zvrchovaným čílskym územím.
V ostatných dvadsiatich rokoch prišlo na Navarine k rozvoju turizmu, čo zvýšilo životnú úroveň jeho obyvateľov. Puerto Wiliams je východiskovým bodom pre turistické cesty do fascinujúceho čílskeho antarktického teritória.