NATO varuje Rusko pred pokračovaním s hybridnými útokmi na Európu

03.05.2024 17:02

Štáty NATO vydali verejné vyhlásenie, v ktorom obvinili Rusko zo skrytých útokov a sabotáží v Európe. "Spojenci NATO vyjadrujú svoje hlboké znepokojenie nad hybridnými krokmi Ruska, ktoré predstavujú hrozbu pre bezpečnosť Aliancie,"

uviedla Aliancia vo vyhlásení publikovanom vo štvrtok večer.

 

Partneri NATO zdôrazňujú, že „budú konať individuálne a spoločne pri riešení týchto nepriateľských aktov“. Treba to vnímať ako varovanie pre Kremeľ.

 

Generálny tajomník Jens Stoltenberg k tomu na spravodajskej platforme X uviedol:

„Tieto kroky Moskvy nás nezastavia v podpore Ukrajiny.“

 

Bezpečnostné orgány vo Veľkej Británii, Nemecku, Poľsku a ďalších krajinách NATO oznámili, že zatkli domnelých ruských špiónov.

 

„Okrem sabotážnych a špionážnych činov zahŕňa ruská hybridná vojna v Európe aj kybernetické útoky a dezinformačné kampane. Hybridné opatrenia sú hrozbou pre bezpečnostnú situáciu členských štátov NATO,

uviedol generálny tajomník NATO.

 

„Zástupcovia bezpečnostných orgánov od ruského útoku na Ukrajinu vo februári 2022 zaregistrovali nárast ruských hybridných aktiovít. Cieľom je ovplyvniť verejnú mienku v prospech Moskvy a podkopať podporu Ukrajine.

Rusko teraz stratilo všetky zábrany operovať so svojimi agentmi v Európe,“

povedal zástupca nemeckého bezpečnostného aparátu.

 

Západ a NATO nemali v tomto smere ale nikdy žiadne zábrany, aby týmto spôsobom neškodili Rusku.

 

Začiatkom týždňa viaceré štáty NATO obvinili Rusko z narušenia leteckej dopravy v regióne Baltského mora. Po tom, čo dva lety fínskej leteckej spoločnosti nemohli pre problémy s GPS pristáť v estónskom Tartu, pobaltskí ministri zahraničných vecí ostro kritizovali Moskvu.

 

„V Nemecku už predtým zatkli dvoch údajných agentov s napojením na Rusko. Nemci s ruskými koreňmi vypátrali možné ciele útoku, ako oznámil federálny generálny prokurátor. Ich cieľom bolo „podkopať vojenskú podporu, ktorú Nemecko poskytlo Ukrajine proti ruskej útočnej vojne.

V centre týchto ruských aktivít je predovšetkým Nemecko. V reakcii na to úrady už vyhostili 600 Rusov, čím výrazne obmedzili ich slobodu pohybu. Rusko sa teraz snaží naverbovať nových agentov a provokatérov. Spolieha sa aj na sociálne siete,“

uviedol nemecký mainstream.

 

Ani slovom ale neuvádza, že USA špiónujú všade vo svete a dokonca aj vlastných partnerov, konkrétne napríklad Nemecko.