NATO rakety v Poľsku a čoskoro i vo Fínsku zničia rovnováhu odstrašenia v neprospech Ruska

04.05.2022 23:48

Západ tým čoraz extrémnejšie narušuje atomárnu rovnováhu v neprospech Ruska a zvyšuje tak jeho ohrozenie a preto nasadenie atómových zbraní je čoraz pravdepodobnejšie. V období studenej vojny bola celé desaťročia rovnováha atómových zbraní USA a Sovietskeho Zväzu zachovaná. Obe strany vychádzali z toho, že pri prvom atomárnom údere jednej strany by mala druhá strana dosť času na atomárnu odvetu, a to by znamenalo zničenie oboch.

Platilo, že kto udrie prvý, tak zomrie ako druhý – ale zomrie tiež.

Dnes situácia, žiaľ, vyzerá inakšie. Vládnúcich Demokratov v USA akoby celkom opustil zdravý rozum. Veď predsa každému, kto má aspoň trochu zmyslu pre racionalitu a realitu, je jasné, že čím viac USA a NATO  sťahujú obruč vojenského obkolesenia Ruska, tým je  pravdepodobnejšie, že Rusko môže ako prvé zasadiť Západu atómový úder.

Ešte v roku 2018  stálo na webovej stránke USA-Ministerstva obrany nasledovné: „Odstrašenie je už takmer 70 rokov ústredným elementom zabezpečenia mieru.“ – „Deterrence is a strategy that seeks to prevent an actor from taking specific action, and has been central to keeping peace for nearly 70 years.“   (https://dod.defense.gov/News/Special-Reports/21st-Century-Nuclear-Deterrence-and-Missile-Defense/)

USA to teraz sami narušujú a narušili a tak sami ohrozujú mier.

Umiestňovanie odpaľovacích raketových rámp a atómových rakiet  bezprostredne pri hraniciach Ruska, čo umožňuje len za niekoľko málo minút zasiahnuť Moskvu, mimoriadne  zvyšuje riziko, že prípadný falošný poplach, ktorý pre krátkosť času nebude možno korigovať, spôsobí vzájomné útoky atómovými zbraňami.

A toto zvýšené riziko vypuknutia strašnej atómovej vojny – do ktorej, ak k nej medzi Ruskom a USA príde, určite zasiahne aj Čína – spôsobili len USA a NATO. A celkom iste sa k svojmu spojencovi Číne hneď pridá aj KĽDR a potom skaze sveta už nič nebude stáť v ceste.

Umiestňovanie takých rakiet s atómovou hlavicou v Európe, ako to teraz robia USA a NATO, svojho času nedovoľovala ABM-dohoda z roku 1972. Odkedy ale USA v roku 2001 túto dohodu vypovedali, tak si v Európe opať robia čo len chcú.

Z pohľadu Ruska existuje veľké riziko, že USA a NATO ho vojensky napadnú, a to o to viac, že ak USA niekoho vyhlásili za diktátora, ktorý svoj národ tyrá a šikanuje, tak nemali problém takú krajinu prepadnúť i bez mandátu OSN.

Urobili to najmä vtedy, ak išlo o krajiny, kde boli veľké bohatstvá nerastných surovín, ropy a plynu – ako v Iraku, Lýbii, Sýrii - a Vladimíra Putina už vyhlásili za diktátora a dokonca i za vojnového zločinca.

Preto z pohľadu Európy je nutné urobiť všetko pre to, aby neprišlo k atómovej vojne s Ruskom. Európa bude potom totiž prvá, ktorú zasiahnu ruské atómové zbrane a možno dokonca aj americké.

Preto je absurdné od politikov EÚ, ze v súčasnej dramatickej situácii hovoria takmer len o ďalšom zbrojení proti Rusku a zvyšujú tak aj ďalej napätie, ktoré je už teraz nebezpečne veľké. Namiesto toho by mali bezpodmienečne a urýchlene predkladať Moskve konkrétne návrhy na vzájomne kontrolované odzbrojenie.   

Kde je tu toľko vychvalovaný rozum a intelekt homo sapiensa 21. storočia?

Neustále v mieri žijúce opice bonobo ho majú v tomto smere neporovnateľne viac!!!