NATO: Opakujúce sa poruchy vyvolávajú pochybnosti o efektívnosti jadrovej veľmoci Veľkej Británie

23.02.2024 23:06

Britská nosná raketa pre jadrové hlavice spadla krátko po odpálení do mora, a to už druhýkrát. Vzhľadom na napätie s Ruskom nervozita v Londýne rastie.

 

Je Británia, jadrová veľmoc NATO, stále dobre pripravená brániť sa? Ako teraz potvrdilo Ministerstvo obrany v Londýne, 30. januára sa britská raketa Trident II s jadrovými zbraňami zrútila do mora počas testu pri pobreží Floridy - neďaleko ponorky, z ktorej bola vypustená.

 

Minister obrany Grant Shapps aj veliteľ námorníctva Ben Key boli podľa správ z médií na palube jadrovej ponorky, aby test pozorovali. Pre Britské kráľovské námorníctvo je to zahanbujúci neúspech a opozícia bola znepokojená. A prípad vyvolal určite obavy aj v NATO. Toto bolo už druhé zlyhanie toho istého druhu.

 

Ešte pred posledným politickým krachom sa vo Veľkej Británii začala diskusia o operačnej pripravenosti britských ozbrojených síl, ktorá teraz pravdepodobne naberie na obrátkach.

Vyšší vojenskí predstavitelia požadujú masívne zbrojenie a mobilizačné plány pre mimoriadne situácie. Minister obrany Shapps vidí prechod kráľovstva z „povojnového do predvojnového sveta“.

 

Pochybnosti o stave dvoch britských lietadlových lodí sa objavili už po tom, čo „HMS Queen Elizabeth“ nemohla viesť britskú flotilu na cvičení NATO „Steadfast Defender 2024“ podľa plánu pre poruchu motora a krátko nato aj „HMS Prince of Wales“ musela na poslednú chvíľu odložiť svoj odchod.

To bola obrovská  hanba a potupa pre hrdé britské kráľovské vojnové loďstvo

 

Na rozdiel od Nemecka, kde mnohí ľudia po druhej svetovej vojne nechceli mať s armádou nič spoločné, väčšina Britov je na svoje ozbrojené sily hrdá. Ruský útok na Ukrajinu vyvolal aj nové obavy z vojny v kráľovstve a najmä vysokí vojenskí predstavitelia verejne pochybujú o tom, že by krajina dokázala odolať ruskému útoku.