NATO chce nasadiť západné zbrane na Ukrajine – ale rozhodnúť o tom má Berlín

27.11.2022 23:17

Poľsko nadšene prijalo ponuku Berlína na dodanie mobilných raketových systémov protivzdušnej obrany Patriot. Ponuka z Berlína prišla krátko po tom ako rakety z Ukrajiny zasiahli východné územie Poľska, niekoľko kilometrov za jeho hranicami a spôsobili smrť dvoch ľudí.

Varšava o niečo neskôr ale vyhlásila, že by ich radšej chcela umiestniť na západe Ukrajiny.

Zdôvodnil to poľský prezident  Andrej Duda, ktorý povedal, že Poľsko bude z vojenského hľadiska najlepšie chránené, ak nemecké Patriot-systémy budú umiestnené na západe Ukrajiny.

K tomuto poľskému návrhu sa pozitívne vyjadril generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý oznámil, že on s tým súhlasí, ale že konečné rozhodnutie o tom musí urobiť Berlín.

Ešte predtým ale informovala nemecká ministerka obrany Christine Lambrecht Varšavu o tom, že NATO bude mať veľmi pravdepodobne  výhrady k umiestneniu Patriotov na Ukrajinu.

Stoltenberg to však poprel a rozhodnutie o Patriotoch prenechal Nemecku.

Berlín sa  však už k tomu zatiaľ viac nevyjadril. Lambrecht ale už dávnejšie niekoľkokrát zopakovala, že Nemecko neurobí nič, čo by znamenalo, že je vo vojne s Ruskom.

Situácia s Patriotmi pre Poľsko tak ostáva nejasná a nedoriešená.

A v sobotu prišlo od poľskej vlády do Berlína ohľadom nemeckých Patriotov prekvapujúce oznámenie, ktoré nesie rukopis Jaroslawa Kaczynskeho, šéfa strany PiS a odporovalo vyhláseniu prezidenta Dudu.

Berlínu bolo oznámené , že poľská vláda ešte nemá jasno v tom, čo má urobiť s Patriotmi – či majú byť umiestnené na poľskom území alebo či majú ísť do Ukrajiny.

Vyzerá to tak, že zatiaľ nemecké Patriot-systémy ostanú v Nemecku, lebo ani NATO a ani poľská vláda a ani nemecká ministerka nechcú sami vo vlastnej zodpovednosti rozhodnúť, kde ich umiestniť.