Následky korona-krízy: Nemecké zdravotné poisťovne potrebujú finančnú pomoc štátu

12.05.2020 23:24

Takmer všetky zdravotné poisťovne v Nemecku sa ocitli v dôsledku korony vo veľkých finančných problémoch. Majú preto obrovské výdavky a klesajúce príjmy.

O čom v týchto súvislostiach médiá ale nepíšu vôbec, je to, že tieto problémy z veľkej časti súvisia aj s tým, že zdravotné poisťovne museli vydať a ďalej vydávajú mnoho miliard na zdravotnú starostlivosť pre utečencov, ktorých je v Nemecku určite viac ako poldruha milióna. Pričom z nich len zanedbateľná časť pracuje a platí si zdravotné poistenie.

Zväz nemeckých zdravotných poisťovní naliehavo žiada štát o skorú finančnú pomoc, lebo v opačnom prípade sa poisťovne ocitnú v núdzovej situácii a budú bez finančných prostriedkov.

V pondelok sa predstavitelia zväzu stretli s ministrom zdravotníctva Jensom Spahnom, aby rokovali o finančne veľmi napätej situácii zdravotných poisťovní.

Experti očakávajú, že minister im niečo určite prisľúbi, ale v žiadnom prípade nesplní všetky ich požiadavky, a tak sa počíta s tým, že príde k drastickému zvyšovaniu odvodov do zdravotných poisťovní.