Naša Zem "vzdychá" - nepotrvá dlho a bude celá len "jedným mestom"

23.06.2019 23:34

Ak bude explózia obyvateľstva na našej planéte aj naďalej pokračovať takým a či ešte rýchlejším  tempom ako dosiaľ - a nič nenasvedčuje o opaku - tak za niekoľko desaťročí bude žiť celé ľudstvo len v "jednom meste".

Čoraz viac ľudí žije vo veľkomestách a megamestách. Predovšetkým pre chudobné vrstvy obyvateľstva, ako napr. v Indii a Číne, sú veľké mestá lukratívne a sa tam masovo usadzujú, aby si zarobili na živobytie.

V roku 1850 bol Londýn najväčším mestom na svete - žilo v ňom dva milióny obyvateľov. Dnes žije v Londýne a jeho priľahlom okolí už takmer 20 miliónov ľudí. V centre aglomerácie Tokio-Yokohama žije dnes 38 miliónov ľudí.

V roku 1900 bolo na svete len 19 miest, ktoré mali aspoň milión obyvateľov. V roku 2013 ich bolo už 414. Len o 5 rokov neskôr ich bolo už 500. Zatiaľ čo v roku 1900 žilo v mestách len 10 percent obyvateľov planéty, tak v roku 2050 to bude už viac ako 76 percent.

V najväčšom čínskom meste Čong-qingu žije 34 miliónov obyvateľov a má takú rozlohu ako Rakúsko. Počet obyvateľov v ňom presahuje súčet obyvateľov Čiech, Slovenska, Rakúska a Švajčiarska dohromady. Jeho história je priam neuveriteľná a v Európe sotva niekto o ňom už počul. 

Keď Jia Čongčai odišiel zo svojej chudobnej dediny, aby skúsil šťastie v meste, tak sa Čong-qing ešte podobalo veľkej dedine. Bolo v ňom len málo domov, ktoré mali viac ako jedno poschodie. V uliciach sa preháňali sliepky a kačky. Autá boli také zriedkavé, že ľudia za nimi pozerali s údivom, ako keby sa objavili rakety z kozmu.

Čongčai bol vtedy veľmi mladý a rýchlo našiel prácu a posteľ. Pracoval a drel od svitu do mrku a videl ako mesto postupne rastie. Domy sa stávali vyššie a vyššie a sliepky a kačky zmizli z ulíc. Za autami sa už nikto neobzeral, ulice ich boli plné. Zanedlho prišiel čas, že Čong-qing, mesto v strede Číny, na brehu rieky Jangtse sa stalo najväčším na svete a starec  Jia Čongčai sa nedivil už viac ničomu.

Žiadne mesto však v súčasnosti nerastie tak rýchlo ako Lagos v Nigérii. Má cez 20 miliónov obyvateľov a každú hodinu príde do neho v priemere viac ako 80 prisťahovalcov.

V takýchto megamestách narastá extrémne kriminalita a množia sa štvrte úbohých.

Ak tento trend bude pokračovať, tak nám hrozia nevídané sociálne konflikty katastrofických rozmerov.