NASA-rover urobil na planéte Mars neuveriteľný a fascinujúci objav

30.01.2023 15:02

Tento objav má už teraz mimoriadnu dôležitosť pre budúce kolónie na Marse, ktoré experti už plánujú.

Na Zemi sa opál používa ako dôležitý materiál, z ktorého sa okrem iného vyrábajú modré šperky. Ale tento materiál sa nachádza aj na Marse, ako ukazuje nová štúdia.

 

Pre svoje zloženie by tam opál však mohol mať úplne iný – a podstatne dôležitejší – význam ako na Zemi.

 

Už pred časom kozmické sondy obiehajúce okolo Marsu objavili prvé náznaky možných ložísk opálu na červenej planéte. Až teraz sa však výskumnému tímu podarilo dokázať, že tento polodrahokam na Marse skutočne existuje, a to dokonca vo veľkom množstve.

 

Výskumný tím vedený Travisom Gabrielom z Arizona State University vyhodnotil údaje z NASA-roveru Curiosity, ktorý skúma Mars od roku 2012.

Po veľmi dôkladných analýzach týchto údajov experti mohli potvrdiť, že na Marse sa nachádza s pravdepobnosťou, ktorá hraničí s istotou, veľké množstvo opálu.

 

Opál je materiálom, ktorý má mimoriadny význam pre kozmonautiku, predovšetkým v takých prípadoch, ak sa vyskytuje na planéte, ktorú plánujeme  osídliť.

 

Prečo je však objav opálu na Marse taký dôležitý?

 

Aby sme na to mali odpoveď, tak v tomto prípade potrebujeme vedieť, ako a z čoho vzniká opál.

 

Tento materiál môže vzniknúť napríklad vtedy, keď sa oxid kremičitý rozpustí vo vode. Opál vzniká predovšetkým v prostredí bohatom na vodu a pozostáva z vrstiev oxidu kremičitého, v ktorých sa zachytávajú a zhromažďujú molekuly vody.

Táto voda je z opálu relatívne ľahko získateľná. Možno ju z opálu získať drvením a zahrievaním – molekuly vody sa pritom z neho pomerne rýchlo uvoľňujú.

 

Opál by tak bol zdrojom vody pre budúce kolónie na Marse.

 

Pre budúce marťanské kolónie a astronautov by bol opál dostupným a pravdepodobne rozšíreným zdrojom vody na červenej planéte - čo je dôležité, pretože každý kilogram nákladu, ktorý sa ušetrí pri preprave na Mars, stojí veľa peňazí.

Opál na Marse bol dokonca objavený aj v suchej rovníkovej oblasti planéty.

 

Podľa štúdie obsahuje skúmaný opál tri až šesť percent hmotnosti vody. Tím odhaduje, že horných 30 centimetrov horniny, v ktorej sa nachádza opál by mohlo obsahovať až päť litrov vody na meter – vody, ktorá sa dá relatívne ľahko extrahovať.