NASA: Nadviazli sme kontakt s kozmickou loďou, pohybujúcou sa mimo našej slnečnej sústavy

20.07.2018 16:42

Tento objekt sa nachádza v takej veľkej vzdialenosti od Zeme, že signál, ktorý NASA k nemu vyslala, bol na ceste až 19, 5 hodín. Kozmická loď je od našej planéty vzdialená  viac ako 20 miliard kilometrov.

Pre porovnanie:

Vzdialenosť Zem-Slnko je „len“ 150 000 miliónov kilometrov a elektromagnetický signál zo Slnka na Zem by cestoval približne len 8 minút.

Touto vzdialenou kozmickou loďou je Voyager 1, ktorý NASA vystrelila  v roku 1977 do kozmu a v súčasnosti je najvzdialenejšou sondou vyslanou zo Zeme.

Vďaka tzv. thrusterom, ktoré sonda nesie so sebou, jej bolo dlho možné  komunikovať so Zemou. V roku 2014 však vypovedali svoju službu. Inžinierom NASA sa minulý rok  podarilo zaktivovať 4 iné thrusteri, ktoré boli pôvodne myslené len ako rezerva a neboli aktivované takmer 40 rokov. A tie začali pracovať.

Potom sa skupine vedcov NASA, ktorí majú na starosti projekt Voyager, podarilo zhotoviť spojenie so sondou, a to 28. novembra 2017.

Vedci boli nadšení, že po takom dlhom čase bolo možné tieto prístroje zaktivovať a tie môžu pracovať ďalej. Tak je opäť možné zachytávať vzrušujúce informácie a údaje z miest nachádzajúcich sa v kozmickom priestore, ktorý nepatrí do našej slnečnej sústavy.

Pochopiteľne, že týmto bola životnosť komunikácie so sondou len na niekoľko rokov predĺžená. Potom je koniec a sonda bude aj naďalej putovať vzdialenými priestormi kozmu, ale už na večné časy bez jediného „slova“ vysloveného smerom k Zemi.