Náš svet je preplnený zbraňami a preto sú "potrebné" vojny

15.02.2015 12:00

Veľa štátov v uplynulom roku ešte zvýšilo svoje obrovské rozpočty na zbrane. Takmer o 2 percentá stúpli ich výdavky na zbrane a armády. Vyplýva to z aktuálnej správy IISS - Medzinárodný inštitút pre strategické štúdiá so sídlom v Londýne.
171 štátov vydalo na tieto účely v roku 2014 spolu 1, 6 biliónov dolárov.
Na prvom mieste je s veľkým odstupom USA. Americké výdavky na zbrojenie robia 36 percent z celkovej sumy. To je viac ako na zbrane spoločne vydali Čína, Rusko, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Japonsko,I ndia, Saudská Arábia a Južná  Kórea. Všetky ostatné štáty (počtom 161) spolu vydajú "len" 320 miliard dolárov.


Môj komentár:

 

Kto by si myslel, že po USA vydáva na zbrojenie najviac Rusko, tak sa veľmi mýli. Po USA nasleduje Čína a dokonca ešte aj Saudská Arábia zbrojí viac ako Rusko. Rusko vydá ročne na zbrojenie len asi desatinu z toho čo USA. Z týchto čisiel je uplne jasné, že kto je absolutnym vojnovým podpaľačom. Je to jednoznačne Washington. Ak sa k tomu ešte k tomu prirátajú investície do zbraní jeho spojencov, tak to je viac ako dvadsaťnásobok sumy, ktorú vynakladá na zbrane Moskva.
USA preto nevyhnutne potrebuje a chce za každú cenu vojenské konflikty - potrebuje na to teroristov, zostrelovanie lietadiel, atentáty, nepokoje v Ukrajine, atd. a samozrejme potrebuje predovšetkym nebezpečného nepriateľa, ako je Rusko, ktoré ohrozuje mier a demokraciu vo svete. V takom prípade sú tu ušľachtilí a obetaví Američania, aby nezištne a hrdinsky zachraňovali svet pred ríšou zla a démonov, ako Moskvu označil americký prezident Ronald Reagan.