Napätie vo Veľkej Británii narastá - odtrhne sa Škótsko od Londýna?

08.09.2014 00:05

V Škótsku sa pred blížiacim referendom o zotrvaní alebo vystúpení krajiny z Veľkej Británie začína rysovať, že môže prísť k tomu, čo Angličania považovali za nemožné:

K vyhláseniu nezávislosti a samostatnosti Škótska. Nedávny prieskum verejnej mienky ukázal po prvý krát, že väčšina Škótov chce svoj samostatný štát, a tým odtrhnutie sa od Anglicka. Želá si to 51 percent Škótov. Až teraz to britská vláda v Londýne začala brať vážne a odrazu je ochotná urobiť Škótsku viaceré ústupky a udeliť mu aj viacej ekonomickej a finančnej samostatnosti. Ešte donedávna o tom nechcela ani len počuť a už vôbec ani rokovať.
Ak sa Škótsko vyhlási za nezávislý a samostatný štát, tak to bude mať pre vládu premiéra Davida Camerona nepríjemné následky. Medzičasom už aj anglická kráľovna prejavila veľké obavy v tomto smere a pozvala anglického premiéra k sebe na raport.

Ironickým spôsobom sa kráľovná práve v súčasnosti nachádza vo svojej letnej rezidencii v škótskom Balmorale a Cameron musel vycestovať tam.
Škótsko je už takmer 300 rokov súčasťou britskej kráľovskej ríše . Referendum o jeho nezávislosti sa bude konať 18. septembra.

Môj komentár:

Ak sa Škótsko 18. septembra vyhlási za nezávislý štát, tak to bude mať minimálne dve konzekvencie. David Cameron, veľký pätolízač Washingtonu bude musieť odstúpiť, pretože celé roky jeho vláda neurobila nič preto, aby splnila požiadavky Škótov o viac samostatnosti. Cameron bol presvedčený, že Škóti sa k takému kroku nikdy neodvážia.
Druhou konzekvenciou je to, že východná Ukrajina bude mať v Škótsku veľký vzor a bude oprávnene môcť požadovať tiež vyhlásenie referenda o jej nezávislosti od Kyjeva. Veľkú agitačnú prácu v presviedčaní svojich krajanov o tom, aby hlasovali za nezávislosť svojej krajiny urobil práve škótsky premiér Alex Salmond, ktorý je zároveň predsedom Škótskej nacionálnej strany.
Mimochodom, nikto v EÚ Škótov nekritizoval ako nebezpečných nacionalistov, práve naopak, aj Salmond , aj jeho strana všeobecne užívajú aj v cudzine značné sympatie - celkom na rozdiel k slovenským pomerom za čias Jána Slotu a jeho strany.