Napätie medzi Venezuelou a Brazíliou nebezpečne rastie

06.03.2020 19:25

Jair Bolsonaro nebol priateľom Venezuely ani v časoch Huga Chaveza. Teraz v pozícii prezidenta Brazílie sa stal vysloveným nepriateľom Venezuely a Madurovu vládu viackrát označil za diktatúru. Prezident Venezuely Nicolas Maduro zas o Bolsonarovi vyhlásil, že je fašista a že človek, ktorý sa mnohokrát vyjadril o brutálnej vojenskej diktatúre, ktorá vládla krvavo v Brazílii v rokoch 1964 – 1985 veľmi pochvalne a obhajoval jej krutovládu, nemôže ani byť niečím iným.

Počas týchto rokov vojenskej hrôzovlády boli zavraždené tisícky občanov i opozičných politikov a desaťtisícky bezprávne zatvorených do väzení a mučených.

Bolsonaro považuje vodcu venezuelskej  opozície Guaidóa za oficiálnu hlavu Venezuely. To ešte viac  zhoršilo vzťahy medzi oboma krajinami. A keď za veľvyslankyňu Venezuely uznal političku, ktorú do Brazílie vyslal Guaidó, tak napätie medzi Bolsonarom a Madurom kulminoval.

Teraz nasledoval ďalší nepriateľský ťah Bolsonara – odvolal z Venezuely kompletne všetkých brazílskych diplomatov, a to bez udania konkrétneho dôvodu.