Napätia medzi Čínou a USA ohľadne Taiwanu a Taiwanskej úžiny narastajú

14.07.2022 22:35

Peking opätovne varoval vládu USA, aby sa nemiešala do jeho vnútorných záležitostí. Čína v tejto súvislosti znova zopakovala aká je jej pozícia vo vzťahu k tomuto čínskemu ostrovu, ktorý sa (zatiaľ) sám spravuje.

Podobne ako Rusko Krym, tak aj Čína považuje Taiwan sa svoju neoddeliteľnú súčasť. Čínsky minister zahraničia Wang I vyhlásil, že vojna na Ukrajine nesmie byť využitá na to, aby niekto začal spochybňovať suverenitu Pekingu nad Taiwanom.

Čínsky generál Li Zuocheng, šéf Štábového oddelenia Centrálnej vojenskej komisie povedal, že na každé narušenie základných záujmov Číny bude nasledovať jej adekvátna vojenská reakcia.

Minulý týždeň svoju výpoveď generál Li ešte raz dôrazne zopakoval vo video-rozhovore so svojim americkým „kolegom“ Markom Milleyom, ktorý je vo funkcii chairman of the Joint Chiefs of Staff.

Informáciu o tom prinieslo čínske médium  South Cina Morning Post:

„Čína nebude robiť nikdy žiadne kompromisy v problematike, ktorá sa dotýka jej najdôležitejších záujmov. Ak niekto v tomro smere chce Čínu provokovať, tak na to čínsky národ odpovie tvrdým protiútokom.“

Podľa oznámenia čínskeho Ministerstva obrany žiadal generál Li  veľmi dôrazne Marka Milleya aj o to, aby USA ukončili svoje vojenské vzťahy s Taiwanom, lebo to okrem iného spôsobuje nebezpečnú instabilitu v Taiwanskej úžine.