Najväčší staviteľ starého Egypta - Ramses II. - 1. časť

20.06.2014 14:36

Žiadny iný faraon nepostavil viac chrámov a viac kolosálnych sôch, ako Ramses II. Aj dnes, keď navštívime Abu Simbel, Karnak či Luxor, tak nás mágia týchto miest, za ktoré vďačíme tomuto mocnému faraonovi, doslova uchváti a okúzli. 

Keď v roku 1963 bola na Níle budovaná sovietskymi inžiniermi assuánska priehrada, tak tamojšia Ramsesova monumentálna stavba musela byť premiestnená, inakšie by bola zaplavená. Bolo potrebné premiestniť 1036 kamenných blokov, z ktorých každý vážil niekoľko ton. Dostať ich 180 metrov ďalej a potom z nich vytvoriť pôvodnu stavbu, to si bez modernej techniky sotva vieme predstaviť. Ako ju dokázali postaviť bez modernej techniky pred 3300 rokmi Egypťania, to ostáva záhadou.

Čo bolo dôvodom takýchto nevídaných staviteľských aktivít Ramsesa II.?

Jeho stavby boli absolútnymi monumentami pre jeho epochu, ale zároveň aj pre večnosť. Len jeho vlastná socha, ktorú si dal urobiť, by bola stačila, aby ho celé generácie, ktoré prišli po ňom, obdivovali. Jej zvyšky sú v chráme Ramesseum - bola vysoká 19 metrov a vážila 1000 ton. Ramses dal zvečniť nespočetné nápisy a texty na múry palácov, hrobiek a chrámov, ktoré rozprávajú o príbehoch z histórie Egypta i z jeho vlastnej. Zobrazenia a napísané slová boli pre starých Egypťanov živou a skutočnou realitou. Čo obsahovali a čo znázorňovali, to pre nich akoby žilo. My si dnes niečo také nevieme predstaviť. Pre Egypťanov, ak bol niekde znázornený faraonov obraz, tak to bol on sám v ňom a či na ňom. 

To bol dôvod, prečo faraoni nasledujúcich generácii dali z istých dôvodov obrazy niektorých predchodcov rozrušiť a zničiť, a tak im "vzali" ich život večný. Ramsesovi II. sa nič také nestalo. Ostal navždy vo veľkej úcte národa i svojich nástupcov. Žiadny iný faraon nevládol tak dlho ako on - celých 67 rokov. To sa symbolicky už podobalo celej večnosti.

Nesmrteľný bol v každom prípade. V egxptskom náboženstve platilo - bohovia síce starnú, ale nezomierajú nikdy.

Ramses II. pripravil aj pre svojich synov cestu do večnosti. Pre nich dal v Údolí kráľov postaviť najväčšiu hrobku-mauzólem, aká kedy bola vybudovaná.

Zatiaľ nevie nikto, čo všetko môže byť ukryté v obrovskom labyrinte komôr a chodieb, ktoré sú jej súčasťou. Archeológovia neboli schopní viac ako 150 rokov po jej objavení obsiahnuť celé jej gigantické rozmery. Podrobne je skúmaná tímami archeológov od roku 1995 a dosiaľ objavili 150 komôr, ale ich konečné číslo si nikto netrúfa predpovedať.

 

pokračovanie nasleduje